Bizarno: I ovo je znanost

Bizarno: I ovo je znanost

Izumili ste stroj za rezanje juhe, ali se bojite da vaš britak um neće dobiti priznanje koje mu pripada? Ne brinite, postoji tko brine da i vi nađete svoje mjesto u povijesti
Urednici časopisa Annals of Improbable Research, koji objedinjuje humor i znanost, predstavili su u četvrtak na Sveučilištu Harvard dobitnike Ig Nobelove nagrade. 
 

Riječ je o parodiji na to prestižno priznanje, ali i svojevrsnom utješnom 'hvala' ljudima čija dostignuća ipak neće bitno promijeniti svijet.

Dobitnicima su nagrade uručivali 'stvarni' Nobelovci, a svaki je od njih imao minutu da kaže što mu je na pameti i kome sve zahvaljuje na postignuću. 

Neposlušne je kažnjavala djevojčica koja je iz publike dobacivala 'dosadan si', a tko se sve popeo na pozornicu i zašto, pročitajte u nastavku:

Nagrada za anatomiju: Frans de Waal (Netherlands/US) and Jennifer Pokorny  za otkriće da čimpanze mogu prepoznati druge čimpanze prema fotografijama njihovih stražnjica. 

Nagrada za medicinu: Emmanuel Ben-Soussan zbog savjeta liječnicima koji vrše kolanoskopiju kako da smanje rizik od toga da im pacijenti eksplodiraju.

Nagrada za psihologiju: Anita Eerland and Rolf Zwaan (Nizozemska) i Tulio Guadalupe (Peru/Rusija/Nizozemska) za otkriće da naginjanje Eiffelovog tornja na lijevu stranu ga naizgled čini nižim.

Nagrada za akustiku: Kazutaka Kurihara i Koji Tsukada (Japan) za napravu koja ometa izlaganje osobe tako da ga reemitira s malim zakašnjenjem.

Nagrada za neuroznanost: Craig Bennett, Abigail Baird, Michael Miller, and George Wolford (SAD) za otkriće da se pomoću kompliciranih instrumenata i jednostavne statistike može otkriti moždana aktivnost čak i kod mrtvog lososa.

Nagrada za kemiju: Johan Pettersson (Švedska/Rruanda) zato što je riješio misterij koji je mučio stanovnike Anderslöva, a čiji su se građani žalili da im kosa zeleni (krive su bile bakrene cijevi u kombinaciji s toplom vodom, op.a.).

Nagrada za književnost: Američki vladin ured za odgovornost jer je izdao izvještaj o izvještaju o izvještaju koji preporučuje pripremu o izvještaju o izvještaju o izvještaju o izvještaju.

Nagrada za fiziku: Joseph Keller (SAD), Raymond Goldstein (SAD/VB), Patrick Warren and Robin Ball (VB) jer su postavili jednadžbu kojom se može izračunali oblik i kretanje 'repa' kose.

Nagrada za mir: Ruska kompanija SKY zato što pretvara staru municiju u nove dijamante.0 Komentara:

Komentiraj članak