Biskup Glasnović predslavio misu polnoćku u katedrali

Biskup Glasnović predslavio misu polnoćku u katedrali

Dubrovački biskup mons. Roko Glasnović prvi puta je predvodio misu polnoćku u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike. Uz biskupa Glasnovića na misi polnoćki koncelebrirao je mons. Ivica Pervan, generalni vikar, i don Josip Lebo, ravnatelj Biskupijske klasične gimnazija, uz asistenciju bogoslova Ivana Galjufa, Marija Tošića i Petra Markića.

Na početku euharistijskog slavlja, kada je Mješoviti katedralni zbor, koji je pjesmom uveličao euharistijsko slavlje, započeo pjevati Slava Bogu na visinama, biskupu je donijeta figura “Bambina”, djeteta Isusa, koje je položio u jasle ispred oltara.

Započinjući homiliju, mons. Glasnović je istaknuo kako su snovi pojam ljudske čežnje za promjenom stvarnosti, pri tom misleći na pastire koji su zbog svojeg statusa imali se pravo nadati, sanjati o stvarnosti kada će njihovo dostojanstvo biti prepoznato i priznato. Mnogi siromašni i potrebni i danas tako sanjaju.

Božić donosi i radost i dragost i ljepotu. “Ali Božić nije samo to, jer to dolazi i odlazi, to je površno, Božić nam je objava Boga u svijetu, Bogoobjava”, rekao je biskup. Doći pred jaslice i pokloniti se Isusu znači otvoriti vrata prema cjelovitoj istini koju samo Bog može čovjeku objaviti i darovati.

“Ljubav je nadmoć jer je sposobna izdržati nemoć. Pronašavši dijete kako leži povijeno u jaslama, pastiri nisu pronašli odgovore na svoje snove i pitanja, a ni mi koliko god godina iza pastira živimo nemamo takvih odgovora. Ipak i pastirima i nama, jasno je da je rođenje ovoga Djeteta sve promijenilo i još uvijek mijenja. U njemu je prisutan Bog među nama, Emanuel , te koliko god još ne razumijemo Božje puteve u povijesti, On je  s nama. Bog vodi s nama povijesne putove, to je svjetlo u tami, tu se ispunjavaju snovi, tu se spašava čovjek u humanijem i pravednom društvu. Malenog Boga možemo prepoznati i prihvatiti tek kao pastiri koji u noći bdiju nad onim što im je povjereno”, zaključio je biskup Glasnović čestitavši svima okupljenima Božić.

Polnoćku su pratili i mnogi vjernici putem izravnog prijenosa na Radio Dubrovniku.

Tea Kuzek Marević

polnoćka

polnoćka Dubrovačka biskupija

0 Komentara:

Komentiraj članak