AUSTRIJSKA SKIJALIŠTA IDU U LOCKDOWN: Agencije nude povrat novca skijašima iz Hrvatske

AUSTRIJSKA SKIJALIŠTA IDU U LOCKDOWN: Agencije nude povrat novca skijašima iz Hrvatske

Jučerašnja objava da od ponedjeljka u potpuni lockdown ide cijela Austrija, a ne samo dvije koronom najpogođenije pokrajine Salzburg i Gornja Austrija, zaustavit će od danas i rad skijališta koja su već otvorena, odnosno prolongirati otvaranje onih čije se otvaranje sezone očekivalo krajem studenoga i početkom prosinca. Naime, lockdown je na snazi do 13. prosinca, s time da će se nakon deset dana od ponedjeljka provjeriti donose li ove mjere učinka, a u slučaju pozitivne evaluacije lockdown se 13. prosinca ukida za cijepljene.

Samim time, neka od austrijskih skijališta već su jučer najavila kako od 22. studenoga gase žičare do daljnjega, ovisno o razvoju situacije, piše Novi list. Tako su, primjerice, u Obertauernu u regiji Salzburg, a za koju se već u četvrtak znalo da ide u lockdown, jučer objavili kako im, zbog odluke austrijske Savezne vlade, od ponedjeljka sve žičare moraju do isteka lockdowna biti zatvorene. Otvorenje sezone koje je trebalo biti zadnjeg vikenda u studenome, nadaju se, tek je prolongirano.

 

Jasno je da se aktualnim zatvaranjima u Austriji prije Božića želi stabilizirati epidemiološku situaciju i vratiti zemlju na niže brojke zaraženih kako bi se, makar žrtvujući ovaj dio, ipak, slabije posjećenog dijela ski sezone i tradicionalnih adventskih sajmova, uspjelo odraditi božićne i novogodišnje blagdane i imati dobru epidemiološku sliku za špicu ski sezone oko Nove godine i u veljači.

S ovim zatvaranjem, jasno, i domaće agencije izgubit će dio posla vezan za početak ski sezone na austrijskim skijalištima, a na koja su pretežno orijentirani skijaši iz kontinentalnih dijelova Hrvatske.

Ipak, i dio Primoraca za bijeli odmor bira austrijski snijeg. Na pitanje kakve su najnovije povratne informacije s austrijskih skijališta, Tamara Černeka, direktorica riječke turističke agencije Arriva travel, kazala je kako su jučer upravo dobili informaciju o zatvaranju ledenjaka Mölltaler u austrijskoj pokrajini Kärnten.

 

– Riječ je o skijalištu koje je već otvoreno s obzirom na to da je riječ o ledenjaku te smo nažalost danas dobili obavijest da od ponedjeljka zatvaraju skijalište, kazala je Černeka.

Dake, tko je mislio skijati, može još ovaj vikend. Isto tako, kazala je neka se svi njihovi klijenti koji su u periodu lockdowna planirali na vikend u Austriju jave za povrat uplaćenih sredstava s obzirom na to da u ovakvim slučajevima isplaćuju povrat u iznosu od 100 posto uplaćenih sredstava. U Italiji je za sada situacija ipak mirnija, a i epidemiološka situacija je bolja nego u većini europskih zemalja.

Boris Žgomba, predsjednik Udruženja turističkih agencija i vlasnik agencije Uniline, također je kazao kako za sada u Italiji nema naznaka bilo kakvih problema.

– Generalno govoreći, rezervacije skijanja su ove godine pratile onaj dobar broj rezervacija iz 2019. Međutim, naravno da ovi novi događaji u Austriji, pogotovo najnovija najava da cijela zemlja ide u lockdown, usporavaju rezervacije. Mi u ovom momentu nemamo nikakvu odluku da će situacija biti takva u siječnju, već samo da se u zatvaranje ide do 13. prosinca. Jasno je da Austrijanci rade isto što smo i mi radili uoči ljetne sezone, dakle, da će sve napraviti kako bi epidemiološku situaciju stavili pod kontrolu i došli do nekih prihvatljivih brojki. Stoga očekujem da će se rezervacije, ali i realizacija u siječnju, a kada skijaška sezona kreće u punoj snazi, ipak nastaviti i da ćemo doći do željenog broja što se bukinga tiče, rekao je Žgomba.

Dodao je da su ugrožena samo otvaranja ski sezone, koja nikad nisu bila veliki segment posla. Rani skijaši su u pravilu ljudi koji vole na skijanje ići nekoliko puta tijekom sezone, no generalno daleko najveći broj hrvatskih građana na snijeg tradicionalno ide u prva dva tjedna siječnja kada su praznici ili najjeftiniji termini. Svi se nadaju da će se do tada epidemiološka situacija ipak poboljšati, piše Novi list.

0 Komentara:

Komentiraj članak