Apsurd kod novih EU pravila o COVID potvrdama

Apsurd kod novih EU pravila o COVID potvrdama

Novi sustav različito tretira osobe koje su prvo preboljele koronavirus pa se potom cijepile od onih koji su se prvo cijepili pa onda preboljeli

Nova pravila o covid potvrdama koje stupaju na snagu od 1. veljače razotkrile su nove nelogičnosti u ovom često kritiziranom sustavu, a o kojima su među prvima izvijestili naši susjedi Slovenci.

 

Naime, od 1. veljače postojeće covid potvrde koje podrazumijevaju primarno cijepljenje - to je završno cijepljenje s dvije doze odnosno završeno cijepljenje s jednodoznim cjepivom kao i situacija preboljenje te potom primjene jedne doze - prema novim pravilima vrijedit će 270 umjesto dosadašnjih godinu dana, a za njihovo produljenje bit će potrebno primiti još i booster dozu cjepiva.

No, Slovenci su primijetili da novi sustav različito tretira osobe koje su prvo preboljele koronavirus pa se potom cijepile od onih koji su se prvo cijepili pa onda preboljeli, piše Jutarnji.

U svakom slučaju, iako za to u zdravstvenom smislu nema opravdanja, oni koji su se cijepili nakon što su preboljeli, ako uzmu još i drugu dozu, dobit će produljenje covid potvrde jer će im se ta druga doza cjepiva računati kao booster.

 

Za razliku od njih, oni nesretnici koji su se prvo dvaput cijepili, a potom razboljeli, s preboljenjem neće dobiti produljenje potvrde jer će se računati da su odradili samo primarno cijepljenje te će svakako, ako žele produljiti covid potvrdu, morati uzeti još i booster dozu. Takve osobe će, dakle, da bi si produljile covid potvrde sve skupa uz preboljenje morati primiti tri doze cjepiva za razliku od onih prvih kojima će biti dovoljno preboljenje i dvije doze.

Iz slovenskog Centra za zarazne bolesti su kazali kako smatraju da ne bi trebalo raditi razlike između ljudi koji su prvo preboljeli pa cijepljeni za razliku od onih kod kojih je redoslijed bio obrnut, ali da je tako propisano odlukama Europske Komisije.

To je, naravno, samo jedna u nizu nelogičnosti u primjeni covid potvrda, posebno s obzirom na činjenicu da su mnoge države EU već iskoristile mogućnost da same individualno mijenjaju vremenske rokove važenja potvrda pa tako, recimo, u Grčkoj covid potvrda za primarno cijepljenje uopće ne vrijedi devet već sedam mjeseci, a u Latviji osobe koje su cijepljenje jednodoznim cjepivom imaju potvrde važeće samo pet mjeseci.

0 Komentara:

Komentiraj članak