Apple i Google razvijaju napredni alat koji otkriva jeste li bili blizu zaraženih

Apple i Google razvijaju napredni alat koji otkriva jeste li bili blizu zaraženih

Kompanije su upravo objavile da zajedno rade na alatu za borbu protiv koronavirusa

Američki tech divovi Google i Apple objavili su da zajedničkim snagama rade na naprednoj platformi za borbu protiv koronavirusa. Njihov projekt, kazali su u priopćenju, omogućit će anonimno praćenje vaših fizičkih kontakata preko Bluetootha, kako biste znali jeste li dolazili u kontakt sa zaraženom osobom, prenosi Telegram.

Rješenje će biti dostupno za sve korisnike Androida i iOS-a, a svatko će moći odabrati želi li davati svoje podatke. Slične tehnologije korištene su u azijskim zemljama kao što je Singapur, ali su značile da bi korisnici podatke o svom kretanju i kontaktima morali predavati vladama.

Na ovaj način, vlada neće biti direktno involvirana, već će svi podaci biti zaštićeni i anonimizirani, a aplikacija neće pratiti vašu lokaciju, već samo kontakte. Praćenje kontakta zaraženih osoba jedan je od ključnih koraka za ponovno otvaranja zemalja, ali nije postojala adekvatna tehnologija koja bi to omogućila, posebno bez problema s privatnosti podataka.

KAKO ĆE SUSTAV FUNKCIONIRATI

Kako će sustav funkcionirati? Ukratko, prema današnjoj objavi, svaki korisnik moći će uključiti ili isključiti sustav za praćenje. Ako je uključen, sustav će aktivno pamtiti s kojim ste se drugim korisnicima našli u blizini, koristeći Bluetooth konekcije.

Ako nekom korisniku bude dijagnosticirana zaraza, taj će podatak moći unijeti u aplikaciju, nakon čega će obavijest o mogućem fizičkom kontaktu dobiti svi korisnici kojima je bio u blizini, u posljednjih 14 dana. Dakle, ako ste se našli pored nekog kome je ustanovljena zaraza, dobit ćete obavijest o tome. Nećete znati o kome se točno radi, ali ćete pravovremeno znati da biste se možda trebali testirati ili samoizolirati. Kompanije kažu kako su poduzeli niz koraka da zaštite privatnost korisnika.

APLIKACIJA STIŽE U SVIBNJU

Ovakva kolaboracija Googlea i Applea dosad nije viđena. Proteklih desetak godina kompanije su se žestoko nadmetale za prevlast na tržištu mobilnih operativnih sustava, uz povremene i limitirane suradnje na pojedinim područjima.

Prema njihovim riječima, alat će biti spreman u svibnju, kroz skidanje posebne aplikacije na oba operativna sustava, a buduće verzije omogućit će korištenje bez posebne aplikacije.

0 Komentara:

Komentiraj članak