Analitičar objasnio zašto je kod nas hrana skuplja nego u Sloveniji

Analitičar objasnio zašto je kod nas hrana skuplja nego u Sloveniji

Ekonomski analitičar Ljubo Jurčić komentirao je u N1 Studiju uživo rekordnu inflaciju u Hrvatskoj netom prije uvođenja eura kao službene valute.
Ljubo Jurčić tvrdi da kad inflacija pređe preko 5-6 posto više nije bitan taj početni okidač, već se ona dalje i sama hrani.  Podsjetio je i na zatvaranja u gospodarstvu tijekom epidemije zbog kojeg danas poduzetnici pokušavaju nadoknaditi izgubljenu zaradu te zbog toga i dižu cijene, iako možda to i nije toliko potrebno, što naravno dovodi do jačanja inflacije.
Komentirao je i manje cijene nekih proizvoda u susjednim zemljama.

“To su različite i porezne stope, drugi troškovi, manje je i tržište”, tvrdi ekonomski analitičar. Na primjeru Slovenije objasnio je kako one zemlje koje su bogatije imaju više prostora da izdrže inflaciju.

“I u SAD-u jedan dio inflacije plaćaju građani, dok u siromašnijim zemljama građani plaćaju duplo”, tvrdi Jurčić.

Objasnio je i razliku u cijenama prehrambenih proizvoda u trgovačkim lancima koji posluju kod nas kao i u drugim zemljama Europske unije.

“Plaćamo više cijene jer je kod nas takva okolina. Veliki trgovački lanci ne uspoređuju cijene u Hrvatskoj, s cijenama u drugim zemljama, već s cijenama u drugim lanacima u Hrvatskoj”, tvrdi Jurčić i objašnjava to ekonomijom obujma, većom i efikasnijom proizvodnjom u većim zemljama. Također spomenuo je i skrivene poljoprivredne subvencije koje velike zemlje daju proizvođačima.

“Smanjivanje PDV-a ne znači u ovim prilikama ništa jer to smanjivanje pojede inflacija”, za N1 tvrdi Jurčić.

0 Komentara:

Komentiraj članak