AMSTERDAM IDE U POVIJEST Njemačka bi mogla postati raj narkoturizma

AMSTERDAM IDE U POVIJEST Njemačka bi mogla postati raj narkoturizma

Njemačka riskira da se pretvori u meku narkoturizam poput Nizozemske ako nastavi s planom dekriminalizacije prodaje kanabisa, upozorili su konzervativci u toj zemlji, piše Telegraph.
Odrasle osobe starije od 21 godine uskoro će moći kupiti do 30 grama marihuane za osobne potrebe u posebno ovlaštenim trgovinama, prema planu koji je u srijedu najavio ministar zdravstva Karl Lauterbach.

‘Želimo dekriminalizirati kanabis kako bismo postigli veću zaštitu djece i bolju zaštitu zdravlja općenito‘, rekao je Lauterbach.

Istaknuo je da je poanta stvoriti ‘strogo regulirano tržište‘ koje će dilere droge ostaviti bez posla i dodao kako žele ‘kontrolirati cijelo tržište‘.

Ali plan je odmah naišao na kritike.

Konzervativna vlada najveće pokrajine u zemlji, Bavarske, nazvala je to ‘opasnim signalom za cijelu Europu‘, prenosi Jutarnji list.

‘Savezna vlada mora osigurati da se ne stvore uvjeti za razvoj narkoturizma u Njemačkoj‘, rekao je Klaus Holetschek, ministar zdravstva CSU-a.

Korištenje marihuane nosi ‘značajne i ponekad nepovratne zdravstvene i socijalne rizike‘, dodao je.

Njemačka je rekla da ne želi ponoviti greške učinjene u Nizozemskoj, gdje su nejasni zakoni oko dekriminalizacije ostavili proizvodnju kanabisa u rukama kriminalaca.

Sav kanabis koji će se prodavati u Njemačkoj morat će se uzgajati u zemlji uz strogu dozvolu. No Njemačka će morati pričekati zeleno svjetlo iz Bruxellesa prije nego što zakon bude usvojen.

Zagovornici dekriminalizacije u Njemačkoj tvrde da se tinejdžerima na ulici prodaje opasno jak ‘skunk‘ koji je često poprskan štetnim kemikalijama.

Prema planu, potrošači će moći ili kupiti proizvod u trgovini ili uzgajati do tri biljke po odrasloj osobi kod kuće.

Početni planovi za ograničavanje razine psihoaktivnog agensa THC-a u proizvodima odbačeni su zbog poteškoća uključenih u kontrolu tih razina.

Prodaja će također biti oporezovana ne samo PDV-om, već i dodatnim ‘porezom na kanabis‘.

0 Komentara:

Komentiraj članak