Amerikanci procijenili da su Ukrajinci ispalili projektil koji je pao u Poljskoj, Poljaci aktivirali članak 4 NATO ugovora

Amerikanci procijenili da su Ukrajinci ispalili projektil koji je pao u Poljskoj, Poljaci aktivirali članak 4 NATO ugovora

Novinska agencija Associated Press citira tri američka dužnosnika koji su rekli da preliminarna procjena sugerira kako su projektil koji je pao u Poljskoj ispalile ukrajinske snage gađajući nadolazeću rusku raketu.

Izvori koji su razgovarali s novinarima AP-a zahtijevali su na anonimnosti.

Ranije u utorak je američki predsjednik Biden rekao kako je "malo vjerojatno" da je projektil koji je pogodio Poljsku ispaljen iz Rusije.

Projektil je pao u selo Przedwodow blizu granice s Ukrajinom, uslijed čega je poginulo dvoje ljudi.

Prve informacije govore da je moguće kako projektili nisu ispaljeni iz Rusije, izjavio je američki predsjednik Joe Biden povodom eksplozije koja se dogodila u Poljskoj, blizu granice s Ukrajinom te su pritom poginule dvije osobe.

„Ne želim ništa definitivno reći dok god se ne obavi potpuna istraga. No, zbog putanje projektila malo je vjerojatno da su ispaljeni iz Rusije. No, vidjet ćemo što će istraga sve donijeti. Iako su prve informacije govorile da je Rusija povezana s tim, preliminarna istraživanja to osporavaju“, rekao je Biden u obraćanju uživo na CNN-u, prenosi Slobodna Dalmacija.

Bivši ruski predsjednik i aktualni zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije Dmitrij Medvedev komentirao je eksplozije koje su jučer pogodile Poljsku.

- Incident s ukrajinskim navodnim "raketnim udarom" na poljsku farmu dokazuje samo jedno: vodeći hibridni rat protiv Rusije, Zapad se približava svjetskom ratu, napisao je Medvedev na Twitteru.

Zbog incidenta s eksplozijom u Poljskoj, najvjerojatnije izazvanoj ruskim raketama, NATO je za sutra sazvao hitan sastanak na zahtjev Poljske. Pretpostavlja se da je Varšava sastanak zatražila na temelju čanka 4 NATO-a po kojem zemlja članica može zatražiti konzultacije zbog pitanja sigurnosti, piše Jutarnji list.

0 Komentara:

Komentiraj članak