Američki ministar Brown ubijen u Dubrovniku jer je dogovarao prodaju oružja u BiH?

Američki ministar Brown ubijen u Dubrovniku jer je dogovarao prodaju oružja u BiH?

Tiskano izdanje Slobodne Dalmacija donosi članak o avionskoj nesreći koja se dogodila 3. travnja 1996., kada se tri kilometra od Zračne luke Dubrovnik srušio američki zrakoplov u kojemu je bio ministar trgovine Ron Brown. Tada je poginulo svih 35 putnika i članova posade, a uzroci nesreće i nakon 16 godina obavijeni su velom tajne.
Josip Milošević, magistar aeronautike i sudski vještak za avionske nesreće te jedan od najvećih domaćih autoriteta rekao je za Slobodnu Dalmaciju kako su zrakoplov satima tražili iznad mora, a ne na kopnu iako je NAT-ov AWACS imao preciznu snimku njegove putanje.. 'Budući je vojni AWACS cijelo vrijeme pratio i snimao let nije jasno zašto odmah nije alarmirao posadu zrakoplova da prilaze na pogrešnom kursu,' pita se Milošević, dodajući  kako američko izvješće o ovoj nesreći sadrži više od 7000 stranica, a hrvatsko ima samo pedesetak.

Također dodaje kako se nesreća dogodila oko 14.57,  a Hrvatska je tek oko 16 sati zatražila NATO-ove helikoptere, koji su stigli oko 17 sati.  Jedan od mještanina javio je lokaciju nesreće oko 19 sati, da bi hrvatski spasioci pronašli jedinu preživjelu stjuardesu tek oko 22:30, a nosilima su je prevezli s mjesta nesreće tek oko 23:15, nakon čega više nije pokazivala znakove života.

'Djelatnik Zračne luke Dubrovnik, nadležan za ispravnost zemaljskih radionavigacijskih uređaja ubio se mjesec dana nakon nesreće,' dodao je stručnjak Milošević. I ova tragedija obavijena je velom tajne i nerazjašnjenih okolnosti.

Kao osnovni uzrok nesreće, konstatira Milošević, bila je pogreška pilota američkog zrakoplova, ali i loša prilazna ravnina koju za zrakoplovu koju je dala hrvatska strana.

'Umjesto na kursu 119, plus korekcija za vjetar s juga, letjeli su na kursu 110, što ih je vodilo ravno u brdo,' rekao je Milošević dodavši kako je zrakoplov Rona Browna cijelo vrijeme pratio NATO-ov zrakoplov za zračno motrenje, AWACS, koji je pratio i snimao let, stoga nije jasno zašto na vrijeme nije alarmirao o krivom kursu.  Također je dodao kako nikad nije objavljeno završno izvješće o nesreći u Hrvatskoj.
To nisu svi kontroverzni detalji ove avionske nesreće, nikada do kraja razjašnjene. Zbog toga su i dalje aktualne teorije zavjere kako je američki ministar ubijen.  Navodno je naknadna obdukcija pokazala na RTG snimci kako je ministar imao rupu u lubanji, od metka te da je jedina preživjela stjuardesa naknadno umrla od reza na bedrenoj arteriji.

Ministar Brown  navodno je bio povezan s financijskim malverzacijama koje su se vezivale uz ime obitelji Clinton, a spominjalo se i kako je išao u Dubrovnik kako bi s muslimanima u BiH dogovorio prodaju oružja, što je bilo suprotno američkom embargu.

0 Komentara:

Komentiraj članak