ALARMANTNO STANJE Sve više mladih Hrvata ovisno o video igricama

ALARMANTNO STANJE Sve više mladih Hrvata ovisno o video igricama

Moj brat, 24-godišnjak ima ozbiljan problem s internetom, igranjem igrica, laganjem i kockom. Pao je prije nešto više od godinu dana u probleme i od tada ne prestaje s navedenim ovisnostima. U pravilu cijelo vrijeme bježi od problema u koje padne i kroz taj pristup pada u sve dulje i dublje laži, dugove i probleme. Na trenutke se popravi i situacija bude malo bolja, ali nakon par mjeseci krene sve ispočetka. Ponaša se poprilično agresivno, laže neprestano, vara ljude i slično. Po prirodi je jako zabavna osoba i ljudi ga u pravilu jako dobro prihvate, ima jednu šarmantnu stranu u sebi. Međutim njegova prijateljstva ne traju dugo, jer sa svim prijateljima nakon nekog vremena zahlade odnosi ili se poslovno raziđu. Ove riječi dio su e-mail poruke koju je od sestre svog pacijenta dobila dr. Irena Rojnić Palavra.

Takvi i slični slučajevi ovisnosti mogu se liječiti Dnevnoj bolnici za ovisnost o internetu i videoigrama koja od 2017. u pojedinačnom ili grupnom obliku liječi ljude od spomenute ovisnosti, poznate i kao 'gaming disorder' u sklopu Psihijatrijske bolnice 'Sveti Ivan', na zagrebačkom Jankomiru.

Pošast današnjice - internet i video igre - ove godine je i službeno završila procedura te je Svjetska zdravstvena organizacija i ovaj problem službeno svrstala među ovisnosti. 

U Dnevnoj bolnici na Jankomiru nedavno je s radom završila prva grupa, u kojoj je bilo šest pacijenata, dok je ukupno kroz dnevnu bolnicu prošlo petnaestak pacijenata, govori nam psihijatrica dok sjedimo u njihovim prostorijama namijenjenima za grupnu terapiju. Neki su dakle 'izbjegli' intenzivniji grupni program.

A ono što ističe psihijatrica kao i članovi njezinog multidisciplinarnog tima upravo je sudjelovanje obitelji na putu prema izlječenju. Ključne su obiteljske terapije na koje je bolje da dođe što više članova obitelji. Program na uputnicu obično traje tri do mjeseca, a zatim je predviđeno praćenje kroz ambulantnea kontrolea i daljnje obiteljske terapije. Originalno su zamislili da pacijenti prođu još tri mjeseca intenzivnih terapijae, ali prva grupa u kojoj je bilo šest pacijenata - na radost svih prilično se aktivirala u životu.

"Jedan se zaposlio, jedan je upisao doedukaciju, jedan završava maturu, dva se vraćaju na fakultet... Uglavnom su se aktivirali što je super. Naš željeni ishod nije samo da oni više ne igraju video igre, nego da imaju puninu u socijalnom planu, edukacijskom, tj. radnom planu,  u obiteljskim odnosima i dr., tj. da žive puninu života i nađu svoj put", objašnjava psihijatrica.

Više pročitajte OVDJE.

0 Komentara:

Komentiraj članak