A BIT ĆE JOŠ PUNO GORE: Ova godina je najtoplija od kad  postoje mjerenja, objavio DHMZ

A BIT ĆE JOŠ PUNO GORE: Ova godina je najtoplija od kad postoje mjerenja, objavio DHMZ

Prosječna globalna površinska temperatura u 2015. godini vjerojatno će biti najtoplija od početka meteoroloških mjerenja i dosegnut će simbolički i značajni prag od 1 °C iznad one u predindustrijskom razdoblju, objavio je Državni hidrometereološki zavod.
Posljedica je to zajedničkog djelovanja snažnog El Niña i globalnog zatopljenja izazvanog ljudskim aktivnostima, tvrdi WMO. Globalna prosječna temperatura iznad kopna zabilježena u razdoblju od siječnja do listopada sugerira da će 2015. iznad kopna biti jedna od najtoplijih ikad zabilježenih godina. Južna Amerika upravo bilježi najtopliju godinu od početka motrenja, isto kao i Azija (gdje je 2007. bila slična). Afrika i Europa bilježe svoju drugu najtopliju godinu.

Razina stakleničkih plinova u atmosferi dosegla je nove rekordno visoke vrijednosti, a prosječna tromjesečna globalna koncentracija CO2 na sjevernoj polukugli u proljeće 2015. godine prvi je put prešla prag od 400 ppm, ističe DHMZ.

I površinska temperatura oceana bit će najviša od početka mjerenja. Globalna prosječna površinska temperatura mora, koja je prošle godine oborila rekord, vjerojatno će izjednačiti ili nadmašiti taj rekord 2015. godine.

Razdoblje od 2011. do 2015. bilo je najtoplije petogodišnje razdoblje od početka mjerenja, s mnogo ekstremnih vremenskih događaja, posebice toplinskih valova, na koje su utjecale klimatske promjene – kaže se u WMO-ovoj petogodišnjoj analizi. Prosječna je temperatura u tom razdoblju bila za oko 0,57 °C viša od prosjeka u standardnom referentom razdoblju od 1961. do 1990. godine. Bilo je to najtoplije zabilježeno petogodišnje razdoblje u Aziji, Europi, Južnoj Americi i Oceaniji, te u Sjevernoj Americi. WMO je sastavio petogodišnju analizu zato što bolje ukazuje na dugoročne klimatske promjene nego godišnji izvještaj.

0 Komentara:

Komentiraj članak