10 besplatnih atrakcija u Velikoj Britaniji koje morate doživjeti

10 besplatnih atrakcija u Velikoj Britaniji koje morate doživjeti

Na spomen turističkog odlaska u Veliku Britaniju, mnogi će vam odmah iz topa reći 'rado, ali tamo je sve tako skupo'. I da se razumijemo, u pravu su. Britanija nije nipošto jeftina, a posebno se to odnosi na London, gdje za sve treba izdvojiti priličan broj funti, bilo da je riječ o karti za metro ili najmu stana.
No, s druge strane, Britanija se može pohvaliti i mnogim besplatnim atrakcijama, a ako uskoro posjetite zemlju, ovo su neke od stvari za koje nećete morati platiti niti peni!

Najbolje za djecu

Prirodoslovni muzej, London

Trebat će vam prililčno mnogo vremena kako biste obišli ovaj čudesni muzej, ali s obzirom na to da je ulaz besplatan, nitko vam ne brani da ga razgledavate dva dana.

Tisuće eksponata naučit će vas sve o povijesti života, pa kad izađete van, znat ćete sve o dinosaurima, morskom svijetu, evoluciji čovjeka, vidjeti odijela koja nose znanstvenici kod proučavanja vulkana i još tisuću raznih stvari.

Iako će i odrasli ovdje ostati impresionirani, muzej će se posebno dojmiti vašim klincima, koji će po povratku biti glavne face u školi!

Farma Roskilly, Cornwall

Ulaz na ovu organsku farmu posve je besplatan, a svaki dan u 16 sati djeca mogu promatrati i mužnju krava. Naravno, to nije sve, već se ovdje fino i jede, a najmlađe će posebno oduševiti slavni sladoled koji se proizvodi i prodaje na farmi.

Također, ovdje se može i doručkovati i ručati, a djeca imaju priliku i upoznati razne domaće životinje, primjerice ovce, svinje i koze.

Najbolje za vanjske aktivnosti

Kraljevski botanički vrt, Edinburgh

Ovo prekrasno mjesto otvoreno je davne 1670. godine, a danas se ponosi mnogim rijetkim biljkama, kao i najvećom kolekcijom kineskih biljaka izvan Kine. Ovdje nema čega nema, bilo da tražite cvijeće škotskih planina ili alpske vrste, a samo na vas čekaju rijetke biljke iz Afrike, Azije i Južne Amerike, pa će svi zaljubljenici u botaniku na ovom mjestu doći na svoje.

Pješačke vođene ture, Bath

Već punih osam godina, lokalni entuzijasti vode besplatne turističke ture u Bath, što je sjajna prilika za bolje upoznavanje s gradom čija je povijest stara nekoliko tisuća godina. Naime, iz pronađenih stvari vidljivo je kako su ovdje ljudi živjeli i prije nego je Bath postao rimsko naselje, a tura koja će između ostalog proći povijesnom ulicom Great Pulteney podsjetit će vas još jednom kako je život lijep.

Najbolje za zaljubljenike u književnost

Putovima Harryja Pottera, Edinburgh

Još jedna besplatna pješačka tura, samo što će vas ova upoznati s nekim od najvažnijih mjesta zahvaljujući kojima je nastao najpopularniji čarobnjak svijeta. Tako ćete obići kafić u kojem je J. K. Rowling napisala prvu knjigu o Harryju Potteru, ali i saznati više o pravim čarobnjacima i vješticama koji su živjeli u srednjovjekovnom Edinburghu. Da, navodno ćete naići i na mjesto konačnog počinka Lorda Voldemorta.

Putovima J. R. R. Tolkiena, Birmingham

Tko god obožava Gospodara prstenova i hobite, ovu turu zasigurno neće propustiti. U Birminghamu je čak i turistička zajednica napravila vodič koji vam omogućuje da "uđete“ Tolkienove cipele. Sarehole na periferiji grada, poslužio je kao inspiracija za Hobbiton i Shire, pa je turu možda najbolje započeti otamo. Tu su još neke stvari koje je Tolkien upotrijebio kod pisanja knjige, a koje je najbolje da jednog dana provjerite sami.

Najbolje za sportske fanove

Nacionalni nogometni muzej, Manchester

Engleska je kolijevka nogometa, a i dan-danas Englezi su posve ludi za tim sportom. Stoga je sasvim logično da postoje i mnogi sportski muzeji, ali ovaj nogometni u Manchesteru po mnogočemu je poseban. Ne samo da ćete ovdje saznati sve o povijesti engleskog nogometa već ćete primjerice vidjeti i vrijedne eksponate, poput Maradonina dresa u kojem je zabio slavnu „Božju ruku“. Naravno, ovdje ćete moći testirati i vlastite nogometne vještine, a i vidjeti kako su izgledale prve kompjuterske igrice.

Olimpijski park kraljice Elizabete, London

Centralno mjesto olimpijskih igara održanih prije pet godina značajno se izmijenilo i nudi razne aktivnosti. Danas su ovdje stijenje za penjanje, bazeni, razne igre i slično, a uz nadoplatu moguće je posjetiti i olimpijski stadion. Ako ne želite plaćati, sve nabrojene aktivnosti posve su besplatne.

Najbolje za zaljubljenike u film

Kino Tyneside, Newcastle

Ovdje se nije išlo gledati krimiće, ljubiće i slično, već ni manje ni više – vijesti! Kino je izgrađeno 1937. pod imenom „News Theatre“, a prije pojave televizije i interneta lokalci su tamo odlazili kako bi saznali najnovije vijesti iz zemlje i svijeta. Danas je kino i dalje otvoreno i služi kao podsjetnik na te davne dane, tako da se i dalje svakodnevno vrte vijesti iz prošlosti.

BFI Mediatheque, Manchester

Centralna knjižnica u Manchesteru dom je BFI Mediatheque, mjesta gdje možete pronaći tisuću filmova, televizijskih emisija, dokumentaraca i arhivskih snimki, i sve to za – džabe. Diljem zemlje postoji još sedam medijateka, a u svima njima uživat će svaki zaljubljenik u film i televiziju.

Izvor: Punkufer

0 Komentara:

Komentiraj članak