U SVIBNJU POČINJE ISPLATA POVRATA POREZA Tko ga sve može dobiti?

U SVIBNJU POČINJE ISPLATA POVRATA POREZA Tko ga sve može dobiti?

Porezna uprava najavila je da će već početkom svibnja početi isplaćivati povrat poreza na dohodak za 2021. godinu, a povrat mogu očekivati oni koji prošle godine nisu iskoristili pravo na ukupni godišnji osobni odbitak od 48.000 kuna kao propisanu poreznu olakšicu.

To se odnosi na stjecatelje plaća, mirovina i drugog dohotka, uključujući autorske honorare. U to ulaze i olakšice za uzdržavane članove obitelji te invalidnost ako ih niste iskoristili tijekom godine, piše Lider.

Tko u ovom modelu godišnjeg oporezivanja može očekivati povrate poreza na dohodak za 2021. godinu?

Na prvom mjestu su to građani rezidenti Hrvatske koji iz bilo kojeg razloga nisu u 2021. tijekom godine iskoristili pravo na ukupni godišnji osobni odbitak kao propisanu poreznu olakšicu. Za korištenje osnovnoga osobnog odbitka od 48.000 kn nije trebalo podnositi nikakav zahtjev Poreznoj upravi, ali za uvećanje odbitka prema osnovama koje nisu upisane u PK karticu porezni obveznik trebao je do kraja veljače dostaviti obrazac ZPP-DOH.

U skupini onih koji su dostavili ZPP-DOH vjerojatno su najzastupljeniji građani koji su s poslodavcem ugovorili neto plaću pa im nije bilo u interesu tijekom godine koristiti se odbicima za uzdržavane članove, porezni obveznici koji su propustili upisati uzdržavane članove ili podatak o invalidnosti u PK karticu te oni koji su odlučili propisane olakšice drugačije podijeliti između sebe. U ovoj trećoj grupi su u pravilu roditelji kojima je u interesu drugačije podijeliti osobne odbitke za uzdržavanu djecu, kako bi za obitelj postigli najveću fiskalnu uštedu.

 

0 Komentara:

Komentiraj članak