ISTRAŽIVANJE: Zašto je COVID-19 smrtonosan za zdrave ljude?

ISTRAŽIVANJE: Zašto je COVID-19 smrtonosan za zdrave ljude?

Među milijun i više života izgubljenih zbog COVID-19 infekcije postoje priče koje prkose zdravom razumu. Zdrava tijela, mlada i u najboljim godinama, podliježu virusu kao da su među najugroženijima. Dok za ostale u njihovoj dobnoj skupini virus uzrokuje samo blage simptome, ako ih opće dobiju.

Kroz dvije nove studije, istraživači su identificirali ključan mehanizam imunološkog sustava koji bi mogao objasniti zašto je virus tako smrtonosan - ali samo za neke ljude.

Istraživanje također nudi prvo molekularno objašnjenje zašto se čini kako virus na muškarce utječe ozbiljnije nego na žene.

Oba rada ukazuju na to da interferoni tipa I (IFN) igraju ulogu u ovoj ključnoj razlici u ishodima infekcije COVID-19. IFN su proteini koje zaražene stanice proizvode kako bi pomogle zaustaviti širenje onoga što ih napada.

Ali u nekim slučajevima taj proces je zaustavljen.

Jedna od novih studija pokazala je kako više od 10 posto zdravih ljudi koji su završili s teškim simptomima infekcije COVID-19 imaju antitijela koja napadaju vlastite IFN-ove i zaustavljaju ih u ispravnoj borbi protiv virusa SARS-CoV-2.

Druga studija promatrala je pacijente koji su bili hospitalizirani s teškim simptomima - neki od njih u dvadesetim godinama - i otkrili su kako najmanje 3,5 posto njih posjeduje genetsku mutaciju koja zaustavlja IFN-ove u obavljanju njihovog zadatka.

Iako bi ova otkrića mogla objasnili samo dio najozbiljnijih slučajeva infekcije COVID-19, to bi moglo biti otkriće koje bi ipak moglo spasiti desetke, ako ne i stotine tisuća života.

"Ova otkrića pružaju uvjerljive dokaze kako je poremećaj interferona tipa I često uzrok opasnosti po život u slučaju infekcije COVID-19", kaže liječnik Jean-Laurent Casanova, voditelj Laboratorija za ljudsku genetiku zaraznih bolesti St. Giles sa Sveučilišta Rockefeller. "I barem u teoriji, takvi bi se problemi s interferonom mogli liječiti postojećim lijekovima i intervencijama."

Surađujući s velikim međunarodnim timom istraživača u sklopu projekta COVID Human Genetics Effort, Casanova i njegovi kolege identificirali su protutijelo koje je pogrešno neutraliziralo jedan ili više IFN proteina u najmanje sto jednom od devetsto osamdeset sedam pacijenata s infekcijom COVID-19, koje su testirali ( 10,2 posto).

Nije prvi put da vidimo kako imunološki sustav sam sabotira i zaustavlja interferone u pravilnom obavljanju svog posla. Neke bakterijske infekcije, poput onih uzrokovanih vrstama stafilokoka, često se povećavaju kada se tjelesna proizvodnja antitijela okrene protiv vlastite interferonske obrane.

Ova samosabotaža zabilježena je kod osoba liječenih interferonom zbog infekcija poput hepatitisa, kao i kod žena s autoimunom bolešću lupusom.
Novo otkriće moglo bi objasniti stanje čak jednog od deset COVID-om životno najugroženijih pacijenata, pružajući ne samo način liječenja, već i bolju identifikaciju tko je u našoj zajednici najugroženiji.

To također na neki način objašnjava još jednu zbunjujuću misteriju koronavirusa.
"Zanimljivo je kako je 94 posto pacijenata s tim neutralizirajućim auto-antitijelima bilo muškog spola, što može objasniti zašto su muškarci osjetljiviji na COVID-19", kaže Stuart Tangye, voditelj oceanijskog tima projekta  COVID Human Genetics Effort.

Drugo istraživanje otkrilo je da bi geni za proizvodnju proteina interferona također mogli raditi protiv interesa tijela.

Usporedba gena 659 životno ugroženih bolesnika s 534 osobe s asimptomatskim ili benignim infekcijama rezultirala je identifikacijom 13 abnormalnosti u sekvencama za koje je poznato kako su sastavni dio IFN-ovog anti-gripnog djelovanja.

Ove mutacije "gubitka funkcije" primijećene su samo kod 23 pacijenta ili oko 3,5 posto skupine, ali istraživanje snažno tvrdi kako bi ovom malom dijelu stanovništva slom ovog kritičnom imunološkom procesu mogao rezultirati smrtnim ishodom.

"Način na koji SARS-CoV-2 različito utječe na ljude bio je zbunjujući. Virus može izazvati infekciju bez simptoma i tiho nestati, ili može ubiti za nekoliko dana", kaže medicinski genetičar John Christodoulo s Dječjeg istraživačkog instituta Murdoch u Australiji. "Promjene su ugrozile njihovu sposobnost zaštite od infekcije COVID-19 narušavajući sposobnost pacijenata da proizvode interferon tipa I."

Kombinirane dvije studije otkrivaju ključne dijelove slagalice zvane koronavirus, pojašnjavajući kako on napada i uništava na naizgled nepredvidljiv način.

Koliko god su otkrića značajna, teško je ne pomisliti na ogroman broj umrlih koji su nedavno bili u vrhunskom zdravlju, uvjereni kako su među dijelom populacije koja će malo, ako uopće, patiti.

Među tim slučajevima još uvijek postoje misterije koje treba riješiti.

0 Komentara:

Komentiraj članak