Želite se obrisati s društvenih mreža, a sačuvati podatke?    Evo kako to napraviti

Želite se obrisati s društvenih mreža, a sačuvati podatke? Evo kako to napraviti

Dosta vam je Snapchata? Umorio vas je Twiter? Zasitili ste se Facebooka? Želite se obrisati s društvenih mreža? Evo kako ćete to napraviti bez gubitka podataka.
Facebook

Nećemo ulaziti u razloge zašto bi obrisali svoj korisnički račun na najvećoj društvenoj mreži svijeta. Pošto već čitate ovaj članak sigurno bar razmišljate o tome. Vjerujemo, s dobrim razlogom.
Kako ćete to učititi? Otvorite Settings, pa Security pa potom Edit uz Deactivate your account. Kliknite na poveznicu koja će se pojaviti. 

Jednostavno je, ali postoji kvaka: time niste trajno obrisali svoj korisnički račun već ga samo deaktivirali. Ako ga se baš želite potpuno riješiti jednom zauvijek, trebate otvoriti ovu stranicu i kliknuti na Delete my account. Dobit ćete kratko vrijeme za razmišljanje, nakon čega će Facebook zakazati brisanje svega u roku od 90 dana. 

Poželite li ipak nešto sačuvati, prije brisanja otvorite Settings, pa kliknite na General i onda Download a copy of your Facebook data. Morat ćete unijeti lozinku kako bi potvrdili da ste to doista vi, a ne netko zlonamjeran. Moći ćete preuzeti objave, fotografije, pohranjena brbljanja i još štošta, sve u formatu HTML tako da možete pregledavati u web pregledniku.
 
Google

Kako bi ekipi iz Mountain Viewa rekli zbogom zauvijek otvorite stranicu svog korisničkog računa na webu i kliknite Delete your account or services. Iduća opcija omogućit će vam brisanje pojedinih dijelova vašeg korisničkog računa zasebno (recimo, Gmaila ili YouTubea) ili brisanje svega odjednom. Kao i za Facebook, trebat ćete unijeti lozinku. 
Odaberete li brisanje odjednom bit će vam ponuđen popis svega što će time nestati, od fotografija u Google Photos do glazbe u Google Music. Kako bi potvrdili svoj odabir, kliknite Delete account. 

Uz svaki od servisa bit će poveznica pomoću koje možete preuzeti svoje podatke. Njima možete pristupiti i preko glavne stranice korisničkog računa, tako što ćete kliknuti na Personal info & privacy i potom skrolati sve dok ne nađete Download your data. Odaberite Create archive.
U idućem koraku moći ćete odabrati što ćete pohraniti, a što ne te u kojem obliku i kako će vam biti isporučeni. 

Twitter

Odlazak s Twittera je jednostavan. Kako bi došli do svojih podataka prije brisanja otvorite Settings u web pregledniku, kliknite na Account i potom na Request your archive. Kad je spremna za preuzimanje dobit ćete obavijest e-poštom. Podaci će biti u formatu HTML. 

Za gašenje korisničkog računa kliknite na Deactivate my account, potvrdite svoj izbor u idućem koraku kako bi pokrenuli brisanje. Imat ćete na raspolaganju 30 dana kako bi se predomislili. Dovoljno je ponovno se logirati i nastaviti dalje kao da se ništa nije dogodilo. Ako ste potvrdili korisnički račun, na raspolaganju ćete imati čitavu godinu. 

Instagram

Kako bi obrisali korisnički račun na Instagramu morate otvoriti ovu stranicu. Recite Instagramu zašto ga napuštate, unesite svoju lozinku i kliknite Permanently delete my account.
 
Možete ga i privremeno deaktivirati, tako što ćete otvoriti Settings na svom profilu na webu i potom kliknuti Temporarily disable my account. Nema vremenskog ograničenja pa možete nastaviti kad vam se svidi.
Ne postoji jednostavan način kako izvući fotografije i video zapise s Instagrama. Ili ste pohranjivali sve što ste objavljivali paralelno na mobitelu (koristeći značajku Save Original Photos u postavkama) ili ćete vjerovati servisima kao što je Instaport.

 Po svojoj prirodi Snapchat ne ostavlja digitalni trag vrijedan spomena, iako je zadnjih godina sklonija trajnosti nego što je bila prije. Ne nudi opciju brisanja korisničkog računa u aplikaciji, pa morate otvoriti accounts.snapchat.com u web pregledniku, logirati se i potom kliknuti Delete my account. Morat ćete potvrditi svoju odluku. Dobit ćete 30 dana za reaktivaciju. 

Yahoo

Logirajte se u svoj korisnički račun putem web preglednika i otvorite ovu stranicu. Kad pročitate upozorenje o posljedicama brisanja (obrisat će sve podatke), kliknite na Terminate this Account kako bi pokrenuli brisanje.

Na žalost, ne postoji brz i lak način kako izvući svoje podatke s Yahooa. E-poštu možete preuzeti koristeći IMAP. Ubacite li postavke za Yahoo Mail u neki drugi program, kao što su Gmail ili Outlook, možete prebaciti svu e-poštu.

IZVOR: tportal.hr

0 Komentara:

Komentiraj članak