Rezultati pretrage

palača sponza

 • Prekrasna gotičko – renesansna građevina palača Sponza

  http://www.portaloko.hr/clanak/-prekrasna-goticko--renesansna-gradevina-palaca-sponza/0/102830/
  Palača Sponza bila je među najvažnijim komunalnim građevinama Dubrovačke Republike. Nosila je dva imena Divona i Sponza koje je dobila prema različitim gospodarskim funkcijama. Ime Divona dobila je prema talijanskoj riječi dogana – carinarnica, a Sponza prema riječi spongia – javna cisterna.
 • PALAČA SPONZA: Od nekadašnje carine do dragocjenog čuvara arhivskog gradiva dubrovačkog područja!

  http://www.portaloko.hr/clanak/palaca-sponza-od-nekadasnje-carine-do-dragocjenog-cuvara-arhivskog-gradiva-dubrovackog-podrucja/0/59676/
  Carina (granični porez) je taksa, koja opterećuje robu pri prijelazu preko carinske granice. U administrativnom smislu, pojam carina obuhvaća onu granu državne uprave, koja se brine za izvršenje i primjenu carinskih propisa, napose vrši carinjenje i naplaćuje carinske takse. Carinske takse su postojale već u Starom, još više u Srednjem vijeku, ali ne kao samostalni tereti, nego su ubirane u vezi s drugim, napose pomorskim ili sličnim dažbinama, koje su opterećivale promet dobara.
 • Sponza zablistala u 3D mapping projekciji (FOTO)

  http://www.portaloko.hr/clanak/--sponza-zablistala-u-3d-mapping-projekciji-foto/0/32886/
  Premijerna predstava po uzoru na predstavu Dundo Maroje, The Final Reveala, održana je sinoć na Stradunu ispred palače Sponza koja je ovom prigodom zablistala u sjaju 3D mapping projekcije.
 • Izložba "Čarolija svjetiljki" u Sponzi

  http://www.portaloko.hr/clanak/izlozba-carolija-svjetiljki-u-sponzi/0/29364/
  Umjetnik primijenjene umjetnosti, Juraj Pavlović, ili kako ga kritičari nazivaju Bavarski "kralj lampi", otvorio je izložbu svjetiljki u Sponzi. Pavlović se bavi kolažiranjem, pronalazi stare i istrošene svjetiljke i daje im sasvim novo lice, pretvara ih u unikatne lampe, stvaralačko iznenađenje te ih naziva imenima: Vanda, Orhideja ili Barbara. Stari materijal tako dobiva sasvim novi šarm.
 • Sutra gledajte 'Prizore s jabukom' u palači Sponza

  http://www.portaloko.hr/clanak/sutra-gledajte-prizore-s-jabukom-u-palaci-sponza/0/16910/