Procurile poruke

Zuckerberg opet na udaru: 'Ti si patološki lažov i prevarant!'

Razvoj Facebooka proteklih godina, osim velikog uspjeha i stotina milijuna korisnika, cijelo su vrijeme pratile i kontroverze oko nastanka ove društvene mreže i optužbi protiv Marka Zuckerberga kojeg su njegovi bivši prijatelji optužili kako je ukrao ideju o Facebooku.

Sada su se pojavile nove optužbe na račun šefa ove kompanije te ga je Aaron Greenspan, bivši student s Harvarda, ponovno optužio za krađu ideje o Facebooku te je za njega rekao kako je patološki lažov i prevarant koji je do sada prevario mnoštvo ljudi.

Zanimljivo je kako je Greenspan tek sada pronašao izgubljene zapise online razgovora koje je putem IM-a vodio sa Zuckerbergom 2004. (dakle, nakon osam godina) te je u njima pronašao dokaz da je Facebook baziran na jednom njegovom projektu, prenosi dnevnik.hr

Greenspan je u vrijeme nastanka Facebooka radio na internetskoj stranici Housesystem koja je, među opcijama, imala i opciju nazvanu The Face Book, a novi dokumenti pokazuju kako ga je Zuckerberg pozvao da mu se pridruži u razvoju jednog njegovog projekta koji je blaža verzija The FaceB ooka pri čemu je Zuckerberg napomenuo: 'Nije da sam tu ideju uzeo od tebe'.

Rekao je da će njegov servis imati puno više cool opcija te je htio surađivati s Greenspanom jer bi njihovi projekti mogli konkurirati jedan drugom pa je smatrao da je bolje da surađuju, umjesto da su konkurenti. Greenspan je to prvo odbio, a naknadno se prijavio za posao u Facebooku, no Zuckerberg ga je odbio i rekao mu kako 'nema dovoljno tehničkog iskustva'.

Novinarima Business Insidera rekao je kako je jako ljut na Zuckerberga od kojeg očekuje da mu se ispriča i da mu prizna njegovu zaslugu za razvoj najpopularnije društvene mreže na svijetu, ali i da je ljut na medije koji konstantno hvale Zuckerberga i Facebook.

Svoju zaslugu on je prije nekoliko godina tražio na sudu te je tužio ovu kompaniju zbog korištenja imena Facebook, jer je to ime on prvi koristio. Od tužbe je na kraju odustao jer se nagodio sa Zuckerbergom, a na stranici Inside Facebook kažu da je u svojoj izjavi za javnost nakon potpisivanja nagodbe rekao da mu je drago da je Facebook napokon priznao zasluge za ono što je do tada napravio, a pohvalio je i Zuckerberga za kojeg je tada rekao da je sagradio 'izvrsnu kompanije' te mu je poželio uspjeh u budućnosti.

Inače, neki su mediji poput TechCrunchea skeptični prema ovom njegovom 'otkriću' i sumnjaju da samo traži medijsku pažnju te su mu poručili da, ako misli da mu je Zuckerberg ukrao ideju, neka ga tuži.

Komentiraj članak

Komentari