Predsjednički izbori

ZORAN MILANOVIĆ: 'Plenković nije desničar, on za Tuđmana nikad nije imao lijepe riječi

Još točno dva tjedna dijele nas od sedmih predsjedničkih izbora, gdje će stanovnici Republike Hrvatske izabrati svog novog predsjednika ili predsjednicu.

Među kandidatima ima novih lica, ali isto tako i onih starih koje smo već viđali u funkciji upravljanja Republikom Hrvatskom. Jedan od njih je i bivši premijer Vlade, Zoran MIlanović, SDP-ov kandidat koji je sinoć u bivšem Kinu Gruž održao 'normalan' skup pred punom dvoranom euforičnih birača koji se nadaju boljoj budućnosti s novim potencijalnim predsjednikom. 

Prije samog skupa, Milanović je razgovarao s novinarima te odgovarajući na pitanja dotakao se svega pomalo. Na prvi novinarski upit kako komentira politiku desnice koja se u zadnje vrijeme poziva na politiku Franje Tuđmana komentirao je: 

-Mislite na Plenkovića? On nije desničar. Znam ga četvrt stoljeća, on za Tuđmana nikad nije imao lijepe riječi. 

Kazao je  također kako je Tuđman bio prvi predsjednik u ratu, a ne prvi hrvatski predsjednik. 

-Imao je priliku i šansu vodit državu u najtežim danima kao već formirani čovjek dakle na pragu 70-te sa velikim životnim, prije svega životnim, a puno manje političkim iskustvom. Nekima stvarima je bio dorastao dok nekima nije. 

Za Milanovića politika Tuđmana je bila loša za Hrvatsku te smatra da ta politika obilježava Lijepu našu na jedan loš način. 

-1995.godine nakon što je Hrvatska oslobođena u pobjedi hrvatske vojske u prvim izborima za gradsku skupštinu grada Zagreba nije dopustio da se konstruira demokratski legalno izabrana većina. Četiri puta je vraćao gradonačelnika iz čistog inata samo zato da stranka koja nije HDZ ne bi mogla biti na vlasti- kazao je. 

Iako je Milanović pokazao da nema neko pretjerano visoko mišljenje o vladavini Tuđmana i sam je svojedobno imao inicijativu da Markov trg preimenuje u Trg Franje Tuđmana. Kako kaže Hrvatska ima ono što ima, a to su Tito i Tuđman. Po njemu dva najutjecanija Hrvata.

-Dakle, Tito i Tuđman su dva državnika, svatko u svom vremenu, svatko sa svojom težinom. I dok sam bio premijer, a i sada to mislim da bi se taj trg mogao nazvati po Franji Tuđmanu. Također sad mi je baš simpatično gledat ljude poput Plenkovića za koje znam tko su i što su, a razvili su jedan duboki afinitet i afekt prema njemu. 

Osim Tuđmana bilo je riječi i o aktualnoj predsjednici države Kolindi Grabar Kitarović i njenoj izjavi kako proslava Oluje u Kninu iritira SDP-ovog kandidata za predsjednika na što je Milanović rekao kako je za proslavu Oluje u Kninu zaslužan Ivica Račan jer je on bio taj koji je to započeo. 

-U Kninu se nije obilježavala proslava dok je Tuđman bio živ. To Grabar-Kitarović ne zna jer je vjerojatno u to vrijeme dodavala papire Ivi Sanaderu ili je bila negdje u inozemstvu. Dakle, ni HDZ, ni Tuđman, ni Gotovina, ni Kotromanović, ali ni Krstičević nisu išli u Knin prije 2 000 -te godine. Da skratimo priču predsjednica ne govori istinu i svaki dan nam nešto novo priušti-kazao je. 

'Uzbudljivo kao depilator' kazao je Milanović rekavši kako je jedino što uporno govori novoprobuđeni i novopečeni štovaljet Tuđmana, Andrej Plenković, jest da  je SDP-ova vlada  zadužila Hrvatsku za 100 milijardi kuna. 

-U vrijeme kad se Plenković počeo razvijati autogenim treningom i duhovnim vježbama ljubavi prema Tuđmanu i ušao u HDZ nakon dugo razmišljanja, na vlasti je bio Sanader i HDZ. Hrvatska je zadužena za sto milijardi kuna. Sa 35% javnog duga, dakle udjela u BDP-u. Na kraju mandata HDZ-a, Andreja Plenkovića i Kolinde Grabar Kitarović imali smo 65%. To je već izvan kriterija konvergencije EU. Tog trena ja postajem premijer. Sa zemljom koja je prezadužena, koja je usprkos 100 milijardi duga za koju su glasali Plenković i slični imali gospodarski pad od 10 %,  deficit proračuna 8% ili tada 25 milijardi kuna.

 Milanović je također rekao kad je on otišao sa čela Vlade da je gospodarski rast bio konstantan, imao pozitivnu platnu bilancu te primarni suficit proračuna. Sve to dovelo je Hrvatsku na 40. mjesto na svijetu na tablici konkurentnosti.

 -Nakon toga znate, došao je na vlast voljom HDZ-a, čovjek koji navodno razmije Hrvatski ali ga jamačno ne  zna govoriti.
Onda je došao Plenković koji sada  samo  prisvaja zasluge za nešto što je već odavno inercija. Dakle dvije godine prije njegovog dolaska, Hrvatska se vratila u zonu ekspanzije, Hrvatska je provela fiskalnu konsolidaciju. E, to je  zaista zasluga moje vlade. Za gospodarski rast za moraš imati malo sreće. 

Za kraj prije nego je ušao u salu održati svoj govor rekao je novinarima kako dolaskom na dužnost predsjednika Republike s ovlastima kakve jesu i koje ne treba mijenjati počinje velika čistka. 

-Ne uhićenja, ne progoni, nego naprosto čistke. Lažni proroci, fejkeri, varalice, pevaljke, sve to odlazi. Ovdje ne mislim na predsjednicu nemojte me tako shvatiti- za kraj našalio se Milanović.

Netrepljivost prema HDZ-ovoj cjelokupnoj vladi Milanović ne krije, a kakve će promjene uvesti postane li predsjednik države vidjet ćemo u narednih pet godine. Ono što znamo jest da je hrvatskom stanovništvu dosta pustih obećanja koje im političari nameću otkad je neovisne Republike Hrvatske. 

                                                                                                                                                                      M.Z.

Komentiraj članak

Komentari