Zdravlje

Znate li značenje boja na pastama za zube?

Postoje različite boje (indikatori) na dnu tube paste za zube, koje označavaju kakva je pasta, odnosno koja su svojstva te paste. Možda će vam ubuduće ovo biti jako važna informacija pri kupovini novih pasti upravo zbog brige za vaše zdravlje i zdravlje vaših ukućana.

Zelena = Prirodno
Plava = Prirodno + Medicinski
Crvena = Prirodno + Kemijska kompozicija
Crna = Čista kemikalija!

Druga pak teorija o ovim bojama kaže da oznake u boji na tubama, koje se navode, nemaju nikakve veze s njenim sadržajem, obzirom da je sastav ionako naveden tekstom u kojem pišu vrste tvari i njeni postoci, iako možete primijetiti da se na nekim zubnim pastama ne vidi njezin sastav, nego samo tko je uvoznik i da sadrži natrijev fluorid i upozorenje da djeca mlađa od 6 ili 7 godina ne smiju koristiti sama tu pastu, nego uz prisutnost roditelja.

- Sve vrste ambalaža, kao što su tube, kutije, tetrapaci, omoti i sl., predstavljaju grafički proizvod. Prilikom proizvodnje svih tih proizvoda, osim samog dizajna i teksta, koriste se i oznake koje pomažu prilikom same proizvodnje.

Takvih oznaka ima više vrsta, od onih koje služe da se boje kod višebojnog printa točno preklapaju (tzv. paseri), zatim kontrolne oznake kojima se kontrolira debljina nanosa boje te oznake koje služe kao pokazivači na kojim mjestima treba nešto odrezati, preklopiti ili zalijepiti.

Prema tome, oznake na tubama koje se navode u “teoriji zavjere” koja kruži Facebookom, nalaze se tamo da bi strojevi koje prave ambalažu točno znale gdje je potrebno prerezati, zatvoriti i zalijepiti tubu.

Kako taj posao na stroju obavlja fotoćelija, bitno je da je boja te oznake u kontrastu s podlogom kako bi je ona mogla očitati.

Boja koja se koristi uvijek je najtamnija boja koja se koristi u samom procesu printanja na ambalaži. Tako npr. ako se u dizajnu tube koriste svijetlo zelena i tamno plava boja, oznaka biti tamno plava, a ako se koristi samo zelena boja, i oznaka će biti zelena.

Iako se na nekim proizvodima takve oznake ne vide, jer se u procesu proizvodnje odrežu, na nekim proizvodima ih se može naći, ako se zna gdje i što treba gledati i tražiti. Tako su npr. vidljive na tubama, ali ih ima i na tetrapacima, omotima od čokolade itd.

Komentiraj članak

Komentari