ŠTETNOST

Znate li koliko treba tijelu da se oporavi od zadnje cigarete?

Sigurno ste bar jednom probali prestati pušiti ii posustali. Šokantni podaci o tome koliko je vremena tijelu potrebno da se oporavi od loših učinaka cigareta, mogli bi vas uvjeriti da ih bacite, piše Healthline.

Evo što se događa u tijelu u određenom razdoblju nakon prestanka pušenja:

20 minuta nakon prestanka - Prvi efekt koji se pojavi 20 minuta nakon zadnje cigarete je snižavanje tlaka i pulsa prema normalnoj razini.

12 sati nakon prestanka - Smanjit će se količina ugljikova monoksida zahvaljujući čemu se razina kisika vraća na normalnu. Ugljikov monoksid, koji može biti toksičan u većim količinama, izlazi iz gorućeg duhana i unosi se u tijelo s dimom. On se lako lijepi za stanice zbog čega im otežava povezivanje s kisikom, što rezultira kardiovaskularnim problemima.

24 sata nakon prestanka - Pušači imaju 70 posto veće šanse za srčani udar. Samo jedan dan nakon prestanka pušenja taj se rizik počinje smanjivati

48 sati nakon prestanka - Pušenje šteti živčanim završecima u nosu i ustima te prigušuje osjetila okusa i mirisa. U roku od samo 48 sati od prestanka pušenja, živčani završetci počinju rasti, a osjeti okusa i mirisa počinju se poboljšavati

Tri dana nakon prestanka - Tijelo će se potpuno očistiti od nikotina, no posljedice ostaju još neko vrijeme. Mogući su fizički simptomi poput glavobolje, vrtoglavice i grčeva.

Tjedan dana nakon prestanka - Cigarete uzrokuju žute zube, loš zadah i povećavaju rizik od infekcija usne šupljine. U roku od tjedan dana od prestanka pušenja, počet ćete vidjeti i osjećati razliku u ustima.

Dva do tri tjedna nakon prestanka - Poboljšat će vam se cirkulacija, pluća će se oporaviti i lakše ćete disati.

Mjesec dana nakon prestanka - Unutar mjesec dana od prestanka pušenja, mnogi receptori nikotina u mozgu će se vratiti u normalu, čime će se prekinuti ciklus ovisnosti.

Mjesec do devet mjeseci nakon prestanka - Pluća će biti mnogo otpornija na infekcije.

Godinu dana nakon prestanka - Rizik od srčanih bolesti smanjiti će se za 50 posto.

Pet godina nakon prestanka - Rizik od srčanog udara bit će isti kao kod nepušača.

10 godina nakon prestanka - Za pola se smanjuju rizik od raka pluća.

15 godina nakon prestanka - Rizik od srčanih bolesti na istoj je razini kao kod nepušača, piše Healthline.

Komentiraj članak

Komentari