Dirljiva priča

Životna priča sirijskih izbjeglica Alija i Fatime, koji su uspjeli stići do Hrvatske, dirnut će vas do suza

Volonteri i djelatnici Hrvatskog Crvenog križa konstantno rade u pružanju pomoći izbjeglicama na području Hrvatske. Osim pružanja pomoći u hrani, opskrbljivanju odjećom tu je i pruženje psihosocijalne podrške

Tako volonteri i djelatnici HCK svakodnevno upoznaju brojne ljude i njihove životne priče, a neke su stvarno posebne.
Priča Alija i Fatime dirnula je djelatnike i volontere Hrvatskog crvenog križa.

Ali Husain 56-godišnjak iz Sirije upoznao je 58-godišnju Fatimu Musa na turskim ulicama. U razgovoru s njom doznao je kako je napustila Somaliju zbog rata i gladi, a sreću je odlučila potražiti u Siriji.

Obećao je da će joj pomoći

U Siriji je mirno živjela 12 godina. No, ratna razaranja primorala su Fatimu na ponovni bijeg. Njezina životna priča dirnula je Alija do suza pa je odlučio pomoći Fatimi.

“Kada mi je sve to ispričala, plakao sam i rekao sam da ću joj biti i majka i otac i brat i sestra. Obećao sam da ću je pratiti do Njemačke koja je njezino konačno odredište.”, ispričao je Ali za HCK.

Ali je nosio na leđima jer je bolesna

Dio puta Fatima je sama hodala, a dio ju je Ali nosio na svojim leđima jer je 58-godišnja Somalijka bolesna. Fatimi je pomogao i Alijev brat, a svi zajedno tursku granicu uspjeli su preći tek iz četvrtog pokušaja.

Fatima je u Grčkoj nažalost opljačkana. U skladu sa svojim obećanjem, Ali je prošao cijeli grčki otok kako bi pronašao lopove i njezinu torbu, a na kraju je u tomu i uspio.

Zahvalni policiji, Crvenom križu i svima u Hrvatskoj

Zajedno su došli do Atene, a potom i Makedonije, Srbije te u konačnici i Hrvatske. To je bio dug i težak put za njih dvoje, no sada kada su došli u Hrvatsku imaju samo riječi hvale.

“Hrvatska nam je omogućila besplatan prijevoz i na tome smo iznimno zahvalni. Hvala svim ljudima u Hrvatskoj, hvala policiji, lijepo ste nas primili. Hvala Crvenom križu koji nam je dao hranu, vodu, odjeću i toplu ljudsku riječ. Hvala svima što su u nama vidjeli ljude”, rekao je Ali za Crceni križ.

Fatima ne govori engleski, ali je volonter HCK-a Badi Haddad preveo njezine riječi: “Živjela Hrvatska!”

Komentiraj članak

Komentari