Foto i Video

ŽIVIO SVETI VLAHO Otvorena 1048. Festa uz mnoštvo domaće čeljadi

Festa sv. Vlaha veliki je događaj ne samo za stanovnike grada Dubrovnika već i za šire područje u koje spadaju Konavle, Župa Dubrovačka te Dubrovačko primorje. Tako na današnji dan u Grad dohodi čeljad sa svih strana predstavljajući svoja sela, nošnju i običaje.Nakon posvete darova, koje su do parčeve crkve donijele predivne mlade djevojke obučene u narodnu nošnju, puštene su golubice nakon čega je otvorena 1048. Festa sv. Vlaha. 


 Ovogodišnji festanjuli kapetan Ivica Đurđević-Tomaš i obrtnik Ivica Vrlić, uz zvukove himne sv. Vlaha podigli su barjak na standal uz skaline crkve.


Rektor crkve sv. Vlaha don Toma Lučić čitao je čestitke, koje su i ove godine došle sa svih strana svijeta, od Dubrovčana u dijaspori, prijatelja Grada, a pogotovo naših pomoraca koji plove na dalekim i uzburkanim morima. 


Uslijedili su plotuni trombunjera, a prije same ceremonije otvaranja dubrovački biskup, mons. Mate Uzinić pročitao je Luas, a potom održao kratak govor.„Ovih dana sam razmišljao što izreći i misa koju ću sad izreći vezana je uz misao života i to u godini u koje je Hrvatska biskupska konferencija i Vijeće za život i obitelj posvetilo starijim osobama, odnosno poslanju dijelova i baka. Palo mi je napamet kako je naš sveti Vlaho jako star, zamišljamo ga kao dobrog starca. No, iako ima preko 1700 godina, on nije ostario. Prignut je nad ovaj grad i nad njegove stanovnike. Nije ostario jer se nije pretočio u kameni kip bez osjećaja kakvim ga najčešće gledamo, nego je prisutan u životu svakog stanovnika ovoga grada i u svakom od nas šeta uskim ulicama i čini ovaj grad posebnim. Naš sv. Vlaho je star, ali je zapravo mlad jer je njegovo nadahnuće i Evanđelje, onaj kojega nasljeđuje i svjedoči ovom gradu jest Isus Krist."


"Mi smo stara Crkva. Od samih početaka kršćanstvo polako prodire u naša područja. I 1048. svetkovina sv. Vlaha govori o tome da smo stara Crkva, no jesmo li ostarjela Crkva? Ne mislim pri tome da je više starijih koji dolaze na nedjeljne mise nego mladih. Crkva koja je ostarjela je ona koja je pognuta nad sobom, koja se začahurila u svoju tradiciju i nije sposobna osluškivati Duha svetoga i osluškujući ga biti u službi ljudi koji sad žive i ovog našeg vremena.  Mi smo narod i društvo koje je odista staro. Mlada smo država, ali smo stari narod. Nažalost, i Europa u koju smo se uključili je ostarjela. Ovdje i ne mislim na činjenicu da nas je sve manje. Naš premijer je prije nekoliko dana kazao kako svake umrlih više nego rođenih kao grad veličine Makarske. I danas je spominjao pitanje demografije. Nedavno sam se vozio navečer kroz slavonska sela i nisam vidio svijetla na prozorima. No, imamo mi takvih primjera i u Primorju i na Pelješcu. Ostarjeli smo i razlog možda leži u tome što su nam neki interesi bili ispred onoga prigeti se, darovati se, služiti. Zato želim da nam danas kao Crkvi, narodu i društvu sv. Vlaho ponovno zasja svojim primjerom i svojim zagovorom, kako bismo bili stari, ali ne da bismo bili oni koji su ostarijeli, zagledani samo u sebe i svoj interes, koji se prigibaju sami nad sobom, nego bismo se stavili u služenje drugih, u ljubavi. Onako kako je i on činio i kako čini već 1048. godina za svoj grad i svoje ljude, kako je pri njega činio Isus Krist. Neka nam on bude nadahnuće i neka nam nastavi biti zagovornik, kako ono i oćeš ako Bog da, Amen da Bog da. Živio sv. Vlaho!“ kazao je u svom govoru mons. Uzinić.


Komentiraj članak

Komentari