MEĐUNARODNO ISTRAŽIVANJE

ŽITNICA RUPE UGOSTILA NAGRAĐIVANU IZLOŽBU 'Zambratija - prapovijesni šivani brod' (FOTO)

U okviru međumuzejske suradnje Dubrovačkih muzeja i Arheološkog muzeja Istre iz Pule, večeras je u žitnici “Rupe” otvorena izložba “Zambratija – prapovijesni šivani brod”.

Međunarodno istraživanje zajednički su proveli dr. sc. Ida Koncani Uhač iz Arheološkog muzeja Istre iz Pule, Marko Uhač iz Konzervatorskog odjela u Puli te dr. sc. Giulia Boetto s francuskog Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja pri Sveučilištu Aix-Marseille.

"Ovo je brod koji svojim karakteristikama doslovno pokazuje ono što su teoretičari brodogradnje pisali zadnjih 200 godina, a to je da je kobilica i matrica za razvoj današnjih drvenih brodova bio monoksil ili ladva, dubenica ili ćupa. To su izdubljena debla, jedna od najprimitivnijih plovila i koja su težila daljnjem razvoju tako da su dodavanjem dasaka s obje strane povećavali tonažu i veličinu broda. Utoliko je Zambratija važna i vjerujemo da će u budućnosti zaslužiti svoje mjesto u knjigama o povijesti brodogradnje", rekao je Uhač.

Izložba predstavlja rezultate arheoloških istraživanja brodske konstrukcije iz podmorja uvale Zambratija kod Umaga, datirane u razdoblje od kraja brončanog do željeznog doba. Riječ je o najstarijem primjeru u potpunosti šivanog broda koji je ikad pronađen u Mediteranu. 

Autori izložbe su dr. sc. Ida Koncani Uhač, dr. sc. Giulia Boetto i Marko Uhač, a koordinator dubrovačke izložbe je dr. sc. Domagoj Perkić, kustos Arheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja.

Izložba ostaje otvorena do 30. rujna 2019. godine.

LUKA ČAVAR

Komentiraj članak

Komentari