ŽENE SU U OVOM POSLU BOLJE OD MUŠKARACA Seksi špijunke dominiraju obavještajnim svijetom

Mizogine predrasude o lajavim babama koje ne znaju čuvati tajne prestale su važiti u 21. stoljeću. Naime, obavještajnim svijetom danas dominiraju žene jer se kroz proteklo stoljeće pokazalo da su u špijunskim poslovima puno bolje i pouzdanije od svojih muških kolega.

Žene su rođene špijunke, a neki od najboljih agenata tajnih službi poput Mossada, MI6 ili KGB-a pripadaju 'slabijem spolu'. Žene su često i na rukovodećim pozicijama u obavještajnim službama jer su se pokazale kao bolje i pravednije šefice nego tašti muškarci, piše 100posto.

Nemaju problem s egom 

"U tajnom ratovanju, žene su u prednosti nad muškarcima zbog svoje mogućnosti multitaskinga. Također, bolje su u igranju uloga i što je najvažnije, apsolutno superiorne muškarcima kada je u pitanju suzbijanje ega kako bi se postigao neki cilj. Suprotno stereotipu, žene su nadmoćne nad muškarcima i kada je u pitanju čitanje situacije, razumijevanje teritorija iorijentacija u prostoru", kazao je u jednom intervjuu Tamir Pardo, bivši čelnik Mossada, a prenio ga je Forbes. 

Špijunskim zanimanjem stoljećima su dominirali muškarci što se moglo vidjeti i iz špijunskog žanra u popularnoj kulturi koji je iznimno mizogin. Žene su u špijunskom žanru najčešće prikazane kao priglupi sisati ukras glavnom junaku, neodoljivom macho muškarcu, u svojim imenima i nadimcima često se nalazi ženski spolni organ (Pussy Galore, Octopussy...). Ili kao zle, proračunate kuje-negativke koje uglavnom skončaju stravičnom smrću.

Srećom, u stvarnosti, špijunski je svijet potpuno drugačiji, a tipovi poput Jamesa Bonda ne postoje. Lindsay Moran koja je u službi CIA-e provela pet godina, a potom napisala knjigu u kojoj kritizira tu organizaciju.

Najčuvanija tajna CIA-e

Lindsay Moran u službi CIA-e provela je pet godina, a potom napisala autobiografiju u kojoj kritizira tu organizaciju.

Trenirala je na zloglasnoj CIA-inoj 'Farmi' gdje je naučila sve o nadzoru, kontraobavještajnim tehnikama, preživljavanju u ekstremnim uvjetima, korištenju najrazličitijeg oružja i obrambenoj vožnji (vožnja punom brzinom u rikverc bez gledanja unatrag, već u retrovizor).

Nakon obuke, poslana je u Istočnu Europu gdje je dobila zadatak da regrutira lokalne agente koji bi prenosili informacije CIA-i. Jedna od najčuvanijih CIA-inih tajni je da su žene bolji špijuni od muškaraca, kazala je jednom prilikom.

"Žene s kojima sam trenirala postale su najbolje regruterke stranih agenata, a oni su vrijedan resurs svake tajne službe", kazala je.

Što je to u ženama što ih čini boljim špijunkama od muškaraca? Za početak, znaju s ljudima. Lako sklapaju prijateljstva, odlično čitaju druge što im omogućuje da u kratkom roku utvrde njihove slabosti i što ih motivira.

Drugo, žene su bolji slušatelji drugih. Treće, ako ih ulove da se u tajnosti sastaju s nepoznatim muškarcem u mračni uličici, parkiranom autu, hotelu ili čudnom restoranu, uvijek mogu reći da su s tim čovjekom u tajnoj vezi. Ženska dominacija špijunskim svijetom već je tu, a šuška se da bi idući James Bond mogao biti žena. neka, bilo je i vrijeme!

Zbog svega navedenoga žene u tajnim službama otkako je svijeta i vijeka, no o njima znamo malo jer su u svom poslu toliko dobre da nikada nisu otkrivene. U 20. stoljeću, zbog opasne i uzbudljive prirode svoga špijunke su postale neka vrsta uzora kojima se mnogi žive.

Više pročitajte OVDJE.

Komentiraj članak

Komentari