Revolucionarno

ŽENE SU OVAJ DAN ČEKALE 17 GODINA Odobren lijek koji poboljšava seksualnu želju kod žena, ali nisu baš svi oduševljeni...

Više od 17 godina nakon što je odobren prvi lijek za mušku erektilnu disfunkciju, američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) u utorak je odobrila lijek za nisku seksualnu želju kod žena, popularno nazvan "ženska Viagra", prenose agencije.

Lijek pod nazivom Addyi trebao bi liječiti poremećaj hipoaktivne seksualne želje (HSDD) kod žena u predmenopauzi, objavila je FDA. Riječ je o prvom lijeku koji je FDA odobrila za tretiranje poremećaja seksualne želje, prenosi agencija dpa.

FDA je odobrila lijek uz upozorenje o potecijalno opasnim nuspojavama, poput niskog tlaka i opasnosti od gubitka svijesti, osobito kad se lijek uzima s alkoholom.

"Riječ je o najvećem napretku u ženskom seksualnom zdravlju od izuma pilule za kontracepciju. Ovime se legitimizira ženska seksualnost kao važna komponenta zdravlja", priopćila je Nacionalna udruga potrošača (NCL).

Međutim, udruga za zaštitu potrošača Public Citizen predviđa da će se lijek povući iz upotrebe u roku od nekoliko godina zbog toga što "predstavlja velik rizik za žene, a donosi malo koristi".

"Nažalost, još ćemo slušati o tome lijeku", priopćio je Public Citizen, prenosi agencija Reuters.

Lijek tvrtke Sprout Pharmaceuticals već je dvaput odbijen - 2010. i 2013. - a sada ga je FDA ipak odobrila uz striktne upute da se pacijentice moraju u potpunosti upozoriti na moguće zdravstvene rizike. Addyi je odobren nakon lobističke kampanje u kojoj su sudjelovale i neke ženske udruge.

Žene koje su tijekom kliničke studije uzimale Addyi imale su prosječno jedan "seksualno zadovoljavajući doživljaj" mjesečno više od žena koje su uzimale placebo. Zagovornici lijeka tvrde da je riječ o značajnom rezultatu, dok kritičari smatraju da potencijalni rizici daleko nadmašuju koristi.

Komentiraj članak

Komentari