NE TREBATE BITI SAVRŠENI

ŽELE VAŠE VRIJEME Pet savjeta kako odgojiti sretno dijete

Svi roditelji žele da je njihovo dijete sretno. Ono što djeca najviše žele je vaše vrijeme. Žele da im se posvetite, a ne kupujute nove igračke.

Želite da vaše dijete bude sretno. Sada znamo da se definicija sreće razlikuje. Lako je definirati sreću s koliko novca ili materijalnih stvari imate, no bankovni račun ne osigurava sreću. A pogotovo ne djeci, piše zivotistil.hr.

Ono što djeca najviše žele je vaše vrijeme. Žele da im se posvetite, a ne kupujute nove igračke. Zato će vam možda jedan od ovih pet savjeta pomoći da odgojite sretno dijete:

1. Pjevajte svom djetetu

Djeca, od rođenja, vole čuti vaš glas. Ne brinite o tome kako zvučite - samo pjevajte. Možete pjevati djetetovu omiljenu pjesmu ili čak izmisliti novu. Kad su djeca mala, prirodno će pjevušiti. Sljedeći put kada dijete to učini, pjevajte zajedno s njima. Ovo je sjajan način povezivanja s djetetom.

2. Zajedno radite nered

Nemojte propustite trenutke radosti s djetetom zbog previše brige o neredu. Deset godina kasnije, nered će biti nevažan, ali ćete se sjećati zajedničkih trenutaka. Nemojte brinuti o tome što će misliti vaša obitelj i prijatelji. Ono što je važno je što vaše dijete misli i emocionalna veza s njim. Kad odraste, neće se sjetiti nereda, sjetit će vas se.

3. Neka pozitivne afirmacije budu vaša dnevna rutina

Vaše dijete pokušava pronaći svoje mjesto u ovom svijetu. Potvrdite pozitivne odluke koje dijete radi. To možete učiniti riječima ili govorom tijela. Jednostavan osmijeh će im pokazati da odobravate njihov izbor. Budite otvoreni za djetetove ideje i pustite ih da isprobaju nove stvari. Djeca vole razmišljati glasno, a vi ih pokušajte u tome.
 
4. Njegujte zahvalnost

Odredite ono za što ste zahvalni, koliko god to malo bilo. To će pomoći u promicanju stava zahvalnosti u obitelji. Vaše dijete uči gledajući što vi radite i govorite. Kada promičete zahvalnost, to im pomaže razviti suosjećanje i nadu.

5. Zajedno istražujte svijet

Probajte svaki tjedan odvojiti par sati kako bi načili nešto novo s djetetom.  Dijete će vidjeti da se 'borite' s istim stvarima kao i ono, vidjet će da je život pun borbi, pobjeda, a ponekad i gubitaka. Tako će znati da ne mora biti savršeno. 
I zapamtite, svi dobri roditelji čine pogreške. Priglite i cijenite vrijeme koje imate s djetetom, jer će narasti prije nego se okrenete.

Komentiraj članak

Komentari