SUMMIT

ŽDERAČINA PLJESKAVICA U KNEŽEVIM ODAJAMA?! Kad se ispušu baloni praznih obećanja samo prošlost nas može učiniti važnima

Po završetku dubrovačkog Summita Kina+16, na kojem su sudjelovali premijeri 17 zemalja, teško se ne prisjetiti riječi predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je rekla da će Hrvatska biti jedna od razvijenijih država Europske unije.

PIŠE: Vedran Salvia

"Bit će Hrvatska među najrazvijenijim i najprosperitetnijim zemljama EU", rekla je Kolinda nakon što je pobijedila na predsjedničkim izborima. Život se za sve nekako lijepo pobrine te su ovi Kinezi što su pohodili Grad lijepo ukazali gdje smo i što smo. Eto, od obećane Švicarske s očima upregnutim ka Zapadu, ostadosmo sa svom nadom na milost i nemilost komunističke Kine, koja se očito pomami gdjegod vidi zgodno mjesto za svoje globalne ambicije.
 
I, sad kad su se ispuhali svi baloni praznih obećanja  jer sve što imamo stane u složenici riječi: pluskvamperfekt, pa budući da je tako preostao je Knežev dvor za labanje.
 
Bilo je tih glupavih ideja i prije, da se pored toliko luksuznih hotela žderačina odvija uz spomenike nulte kategorije, odnosno da se "pljeskavice" tako serviraju u kneževim odajama. Htjelo se valjda pomodarski biti što hrvatskiji i što dubrovačkiji pa sve umotati u celofan spomeničke patine da bi velika laža imala i veći sjaj.
 
Ali, može se tako jer su vrijednosti ionako pobrkane, te ne postoji mjerilo za vrijednost i značenje. No, uz tu neshvatljivu uslužničku dodvornost, valjda nas samo prošlost može učiniti važnima budući sadašnjosti nemamo, a kad se i nazire ona je ionako na petparačkoj prodaji.

Komentiraj članak

Komentari