Rasprodana prva dramska premijera na Igrama

Zbog velikog interesa, Kate Kapuralica ponovno na Svetoj Mariji

Premijera Stullieve komedije "Kate Kapuralica" u režiji Daria Harjačeka otvara premijerni dramski program 62. Dubrovačkih ljetnih igara 26. na Svetoj Mariji. Tim povodom održana je konferencija za medije u Festivalskoj palači.

Kate Kapuralica na dubrovačkim je pozornicama igrana zadnji put 1975-e godine, "prvi put je da se radi predstava u produkciji Dubrovačkih ljetnih igara, da se okupio festivalski dramski ansambl, te redatelj koji je predstavu postavio na Dubrovačke ljetne igre".1974-e godine je Kate Kapuralica u izvedbi Milke Podrug Kokotović i Miše Martinovića prebačena iz Kazališta Marina Držića i time postala dio dubrovačke ambijentalnosti" kazala je ovogodišnja redateljica dramskog programa DLJI, Dora Ruždjak. 

Ono što mnoge najviše privlači Kati Kapuralici je jezik koji je iskaz života grada, progovara o ljudskim sudbinama, uglavnom manje sretnima.

"Radi se o životu jedne socijalno određene kategorije kojom smo probali naći način da kažemo nešto o Dubrovniku danas. Htjeli smo iz baštinskog konteksta stvoriti predstavu koja se bavi današnjim vremenom" kazao je redatelj Dario Harjaček.  Sv.Marija za redatelja predstavlja "nepokoreni Grad", "u svjetlu svega što se danas događa s Dubrovnikom, gdje život unutar zidina postaje nemoguć, jako mi je drago da sam u dva tjedna boravka u Dubrovniku upoznao još jedan živi Grad" kazao je Harjaček, te dodao "kad se čovjek makne nekoliko ulica dalje od Straduna vidi drugi Dubrovnik koji živi svojim tradicionalnim životon koji je bučan, javan i izuzetno teatralan".Predstava je smještena u prirodni ambijent u prostor gdje se predstava događa svaki dan, samo što je ovaj put to glumački ansambl. 
Predstavljen je improvizirani život koji je podređen turizmu, te pokušava opstati, radi se o borbi za egzistenciju, te pokaziva na koji se način ljudi bore za pravo da ostanu živjeti u Gradu i da Grad ne postane izložbena galerija namijenjena turistima i slikavanju za razglednice.

Glavne uloge igraju Jelena Miholjević i Nikša Butjer. Scenografi su Iva Matija Bitanga i Leo Vukelić, kostimografkinja Doris Kristić, a za glazbu je zadužen Frano Đurović, dok je za dramaturgiju Katarina Pejović.

Za premijernu izvedbu "Kate Kapuralice" OTP banka donirala je 180 tisuća kuna, a donacijski ček je intendantu Dubrovačkih ljetnih igara, Ivici Prlenderu, uručila direktorica Poslovnog centra OTP banke Dubrovnik, Josipa Vodenac. Dubrovačka publika željno je iščekivala Katu Kapuralicu pa su ulaznice za sve četiri izvedbe u potpunosti rasprodane. 

Azra Hadžić

Komentiraj članak

Komentari