ČITAV ŽIVOT JE LAŽ

ZAŠTO VAS KAVA TJERA NA WC Ako mislite da je do kofeina, razmislite ponovno! Eksperiment pokazao u čemu je stvar

Ako svako jutro čim progledate kuhate kavu znate da će vas ona riješiti strašnog tereta koji ste brižno skupljali protekloga dana, onda ste samo jedan od bezbroj. Zašto kava instantno aktivira crijeva i potiče veliku nuždu? Najnovije istraživanje napokon je razriješilo misterij.

Dok su prijašnja istraživanja sugerirala kako je takav učinak povezan s kofeinom u kavi, istraživači sa Sveučilišta u Teksasu tvrde da to ipak nije slučaj. To su dokazali tako što su davali kavu štakorima pa otkrili da je ona potaknula pokretljivost mišića i potisnula bakterije – neovisno o dozi kofeina.

“Kada smo štakorima davali kavu tijekom tri dana, kontrakcija mišića u tankom crijevu se očigledno povećala. Zanimljivo je to da su ovi efekti neovisni o kofeinu jer je slično djelovala i bezkofeinska kava”, izjavio je voditelj istraživanja dr. Xuan-Zheng Shi za britanski Mirror.

Rezultati su pokazali da se rast bakterija u petrijevoj zdjelici smanjio nakon što su štakori pili kavu, bilo onu s kofeinom ili onu bez stimulansa. Zaključak je da kava uistinu liječi zatvor, no znanstvenici ipak napominju kako je nužno provesti još istraživanja na tu temu.

Komentiraj članak

Komentari