BROJKE NE LAŽU

ZAŠTO NEMA TURISTA: Nijemci istražili da je zato jer smo preskupi!

Njemački autoklub ADAC istražio je cijene u 50 popularnih europskih ljetovališta te su utvrdili su da je ljetovanje najjeftinije u Bugarskoj, a Hrvatska je, u usporedbi s konkurentskom Španjolskom, Grčkom i Turskom, najskuplje odredište.

Istraživanje je napravljeno u 50 omiljenih europskih turističkih mjesta u 10 zemalja – Bugarskoj, Turskoj, Grčkoj, Španjolskoj, Hrvatskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Francuskoj, Italiji i Danskoj. Uspoređivale su se cijene izvanpansionskih troškova jedne obitelji s dvoje djece na godišnjem odmoru. Cijene su podijeljene u četiri kategorije: jelo i piće, šoping, informacije i slobodno vrijeme, te zdravlje i osobna njega.

Potrošačka košarica sastojala se od 34 proizvoda. U prosjeku je stajala 174,74 eura. Košarica je u Hrvatskoj stajala 164, u Španjolskoj 159, Grčkoj 150, Turskoj 147, a u Bugarskoj samo 122 eura. Ipak, od Jadrana su skuplje Francuska i Italija.

Da je turista znatno manje u odnosu na prošlu godinu vidi se i i po brojkama o prometu na graničnim prijelazima, koji je i ovog vikenda bio slabiji nego lani u isto vrijeme.

Međutim, bez obzira na to iz resornog Ministarstva poručuju da ove sezone očekuju rast prihoda od dva do tri posto. 

Makar je piva jeftina

Ipak, uspoređujući najjeftinije i najskuplje destinacije po pojedinim proizvodima, najjeftinije pivo Nijemci su našli upravo u - Baški. Tako su u ovom krčkom turističkom mjestu pivo kupili za 1,07 eura, a za što su na francuskoj rivijeri, točnije u mjestu Six-Fours-les-Plages platili nevjerojatnih 6,06 eura ili šest puta više, piše Glas Slavonije.


Komentiraj članak

Komentari