MIŠLJENJE ČITATELJA

ZAŠTO JE OSTAO SAM Kako je Mato Franković izgubio povjerenje HDZ-a?

Redakciji Portala Oko obratio se donedavni član HDZ-a koji je, revoltiran trenutnim stanjem u toj stranci, odlučio javno objaviti svoje mišljenje. Njegov identitet poznat je redakciji, a pismo prenosimo u cijelosti:

Prije par mjeseci sve se činilo tako idiličnim za Mata Frankovića. Bio je saborski zastupnik, uz Mara Kristića jedini iz Dubrovnika, predsjednik Gradskog vijeća, predsjednik GO HDZ-a, direktor ACI-ja, član Vijeća Turističke zajednice Hrvatske. Mogao je koristiti sve pozicije koje mu je stranka darovala na dlan, jer, budimo iskreni, bez stranke ne bi bilo ni Mata Frankovića.

No, nekadašnji predsjednik mladeži HDZ-a Dubrovnika za vrijeme Sanadera brzo je napredovao i postao predsjednik stranačke mladeži Hrvatske. A onda je napravio dvije naizgled jaka poteza - izglasao je „lex Vlahušić“ i srušio proračun svoga grada, i to dva puta. Prvi je bio uvjet Mosta za formiranje Vlade, nažalost jedino što su Kristić i Most od svojih sedam uvjeta uspjeli „isposlovati“. Proračun su srušili usprkos javnom stavu predsjednika Plenkovića da se ne ruše proračuni lokalnih samouprava. I umjesto da poentira na oba poteza oba su se pokazala kao teški porazi.

„Lex Vlahušić“ od Vlahušića je napravio stvarnu i političku žrtvu, koju je i on sam vješto iskomunicirao i ponudio sugrađanima naglašavajući da mu je taj Zakon „nagrada za životno djelo“. A rušenje proračuna za 2017. godinu izgledni je početak kraja Mata Frankovića  jer se u ovoj kampanji umjesto u kritičara za sve što nije napravljeno u osam godina, pretvorio krivca za sve loše u gradu. Valentin Dujmović to koristi u svakome svome istupu. Takva kampanja počela je davati rezultate i građani sve manje vjeruju i HDZ-u i Matu. Ali još veću štetu samome sebi napravio je u samom HDZ-u.

Od ranije loši odnosi s Dubravkom Šuicom sada su se proširili i na Sanju Puticu, jer na listi nema ni nje, ni Željana Matića, Dubravke Marunčić, Nika Bulića, Maria Obuljena...Hadezeovce posebno iritira što je za svoje zamjenice uzeo nestranačke suradnice i time popljuvao sve kvalitetne moguće kandidate HDZ-a, a u stranci ima takvih. Pa sam ih mogu nabrojiti desetke. Zbog poriva da se šepuri kao jedini Hadezeovac koji je hodao ovim gradom i imitira svoga idola Iva Sanadera, naišao je na protivljenje dugogodišnjih članova od koji su brojni stvarali stranku. Ipak je Sanader bio obrazovan, uglađen, sve ono što je Matu Frankoviću nedostižno.

HDZ ima podršku i kod branitelja ili bolje reći imao je do ove godine. Franković je braniteljima obećavao brda i doline, ali kao i za svakoga drugoga, nije napravio ništa. Srušivši proračun, 110 obitelji hrvatskih ratnih vojnih invalida ne znaju koliko će dugo čekati svoje stanove, jer zahvaljujući njemu i Kristiću ili nemamo gradski proračun ili nemamo hrvatsku Vladu. Pa tako ako i dobijemo brzo gradski proračun još brze ćemo izgubiti državni te tako invalidi Domovinskoga rata ostaju i bez svojih u ratu zasluženih stanova i poklona od 100 tisuća kuna od gradonačelnika Vlahušića za svaku braniteljsku obitelj.  Za 60 branitelja koji imaju zemljište na Nuncijati koje koči Ministarstvo kulture i Nina Obuljen, ministrica kulture, ništa nije napravio iako im je u više navrta isto obećao, tako da ovih 60 obitelji sigurno neće zaokružiti Frankovićev HDZ, kao ni onih 110 iz Mokošice.

Kada mu sve to nije bilo dovoljno odlučio se na herojski potez, pokazujući hrabrost na potpuno krivome mjestu. Napao je obitelj premijera Plenkovića, šefa HDZ-a, koji ga je i predložio za saborskog zastupnika. U svojoj mržnji prema Andru Vlahušiću, on i Potrebica napali su Ivana Maslaća, brata premijerove supruge za kriminal i nezakonitosti u provođenju javne nabave za obnovu Lazareta. Iako ga je više članova vrha HDZ-a upozorilo da je to štetno kako za HDZ tako i za njega osobo, Franković  redovito pa i nacionalnim televizijama nastavlja lupati po njemu.

I što je dobio kao posljedicu?  Prvo su ga napustili PR savjetnici, jer su vidjeli da, kako sami kažu, ovdje ni Alex Braun ne bi mogao ništa napraviti, jer osobu koja ne razumije sebe ni druge ne možeš ničemu podučiti. Sada je uzeo drugu PR agenciju, a koliko je poznato i novi PR stručnjaci više vremena provode u apoteci kupujući tablete za glavobolju i sedative nego u Frankovićevom stožeru.

Došao je i dan svečanog otvaranja novog terminala Zračne luke Dubrovnik, koju je trebao doći otvoriti premijer Plenković, kao što je to učinio na velebnom otvaranju zračne luke Franjo Tuđman u Zagrebu. Ali premijer nije došao dati podršku svom kandidatu, nego je taj dan obilazio zagorska sela, a navečer bio bez bilo kakve obaveze. Izaslanik premijera, ministar pomorstva i prometa Oleg Butković, u svom je obraćanju pozdravio sve političke goste, a namjerno je izostavio Frankovića, iako ga dobro poznaje iz Sabora i ACI-ja. Bilo ga je otužno gledati nakon toga.

Potpuni kraj Franković je dostigao na predizbornom skupu prošlog vikenda u Dubrovniku. Nakon što je cijeli dan proveo u Pločama i Metkoviću, šef HDZ-a nije ni prošetao Dubrovnikom. Stigao je u hotel Lacroma i održao dugi govor, a da nijednom riječju nije spomenuo Dubrovnik ni Mata Frankovića. Čak ni svoje članove nije pozvao da mu daju glas. Za šefa HDZ-a, čuli smo, važna je Županija za koju je rekao da je najatraktivnija županija. Važni su mu Dobroslavić i Bačić, ali za Mata de daje ni pišljiva boba. Dubrovnik, najvažniji brend i najpoznatiji hrvatski grad nije nikako mogao biti izostavljen, osim u jedinom mogućem slučaju. Plenković se srami Mata. Mato Franković i HDZ-a Mata Frankovića za mene su završena priča.

S poštovanjem,

"rehabilitirani Hadezeovac"

p.s. Jednako kao i Plenković ili možda povodeći se njegovim primjerom, Mata se očito srame čak i Branko Bačić i Nikola Dobroslavić, jednako kao i ministar Butković jer iako su svi ovih dana u Dubrovniku držali press konferencije i davali izjave potpore jedni drugima, jedino se Mata nitko nije sjetio. Osim Marka Potrebice, a ako mu je njegova potpora potrebna, to je poruka sama za sebe.

Komentiraj članak

Komentari