KONTROLIRANI PAD

ZAR OPET? Još bi se jedna kineska svemirska postaja mogla srušiti na Zemlju

Sjećate se kad je kineska svemirska postaja Tiangong-1 pala na Zemlju prije par mjeseci? Da, pisalo se o tome dosta. no izgleda da će se opet dogoditi tako što.

Kina u orbiti ima i svoju drugu eksperimentalnu svemirsku postaju, Tiangong-2. No izgleda da su joj spustili orbitu za oko 90 kilometara, s oko 380km visine na 290km, kako bi je pripremili za povratak na Zemlju, piše IFLScience.

Ne žele dvaput ponoviti istu grešku

Jonathan McDowell, astrofizičar u Harvard-Smithsonian centru za astrofiziku, kaže kako Kina najvjerojatnije pokušava izbjeći sudbinu koja je zadesila Tiangong-1, te je zato snizila orbitu 13. lipnja. “Ne znamo kada će ju ponovo pomaknuti”, rekao je, prenosi net.hr

Prva je postaja stekla neželjenu slavu prilikom nekontroliranog povratka na Zemlju. Kina je izgubila kontrolu nad postajom 2016. i nitko nije znao gdje će udariti. Na kraju je postaja, težine 8.500kg, pala u Tihi ocean. Tiangong-2 lansiran je u rujnu 2016., a u listopadu i studenom te godine na njoj su boravila dva astronauta. Daljnje ljudske misije nisu planirane. Kina ju je koriatila kao pripremu za lansiranje veće postaje, čiji bi se prvi modul trebao lansirati 2020. godine.

Kina još nija dala nikakvu službenu izjavu u vezi spuštanje orbite Tiangonga-2. Zbog toga nije poznato što točno planiraju napraviti s postajom, iako djeluje kao da pokušavaju izbjeći raniju neugodnu situaciju.

Nema ozbiljne opasnosti

Puno stvari pada iz orbite u atmosferu, i velikih i malih, s puno manje medijske pažnje nego što se to togodilo Tiangongu-1. Tiangong-2 je gotovo identične veličine, pa vjerojatno ni ona pri padu neće napraviti pretjeranu štetu.

 

Većina dijelova postaje ove veličine vjerojatno će preživjeti. Uz to, njena orbita, koja je praktički ista kao i ona prijašnje postaje, većinom prelazi nad vodom, tako da i ako dođe do gubitka kontrole vjerojatno neće pogoditi nastanjeno područje.

Ipak ni kontrolirana spuštanja ne prođu uvijek po planu. U svakom slučaju, što god da se dogodi, ovo sigurno nije posljednji put da ste čuli za Tiangong-2.

Komentiraj članak

Komentari