Zagađenje zraka polako ubija našu djecu

Ulazimo u novu fazu borbe protiv zagađenja zraka, s obzirom na niz problema koje povećanje automobila i ostalih prijevoznih sredstava uzrokuje u našim gradovima. Niz glavnih gradova, velikih središta poput Londona, uvode sada i posebne zabrane i kazne u pokušaju da smanje broj automobila koji se kreću središtem grada, prenosi express.hr.

Tako je gradonačelnik Londona Sadiq Khan naglasio kako je zagađenje zraka, taj proces koji je zapravo nevidljiv oku, "jaka prijetnja javnom zdravstvu". Tijekom proteklih desetljeća stručnjaci su istraživali i o tome objavljivali studije, koliko i kako dušikov oksid i sitne čestice utječu na naše zdravlje, tj. koliko duboko prodiru u organizam i kakve posljedice mogu ostaviti.  Najveći i najvidljiviji utjecaj takvo zagađenje ima na respiratorni sustav, posebno u onih ljudi koji boluju od astme, kojima prijeti puno veći rizik težih oboljenja. Zagađeni zrak može potaknuti kronične problema i biti okidač za napadaj, piše BBC.  "Cijelu noć nisam mogao zaspati jer su me jako boljela prsa. Sav taj zagađeni zrak može oštetiti pluća, pa čak i mozak, i gotovo sve organe u tijelu", rekao je 10-godišnji Alfie.

On je jedan od 300 djece diljem Londona koji su sudjelovali u jedinstvenom istraživanju. Prilikom studije svako je dijete nosilo poseban ruksak, opremljen uređajem koji je mjerio prisustvo dušika i najmanjih čestica nazvanih PM2.5. Pokretač za ovakvo istraživanje je i činjenica da izlaganje takvom onečišćenom zraku u mladim danima može ostaviti dugoročne posljedice na čovjekovo zdravlje. Istraživanje je tako pokazalo kako djeca koja odrastaju na zagađenim ulicama imaju manji kapacitet pluća od onih koji žive u manje zagađenim sredinama. Prosječno je riječ o pet posto djece, a zabrinjava podatak kako je to proces koji se ne može izmijeniti.  Onečišćenje zraka može pogoršati i ostala respiratorna stanja, kao što su kronični bronhitis i emfizem, a smatraju i da je rak pluća povezan s tim stanjem. Voditelj ovog istraživanja dr. Ben Barrett sa Sveučilišta u Londonu kaže da su djeca koja su rođena u zagađenom okolišu tijekom svog života izložena puno većim izazovima.  "Neće se nužno razviti posebna bolest no njihovo tijelo ima manje mogućnosti nositi se sa izazovima koji ih očekuju tijekom puberteta i starijih godina", naglašava. 

Više pročitajte OVDJE.

Komentiraj članak

Komentari