BOGAĆENJE

'ZADIRANJE U USTAVNA PRAVA' Vlada odbila Prijedlog zakona o porijeklu imovine

Vlada Republike Hrvatske je odbila Prijedlog zakona o porijeklu imovine.

Prošlog mjeseca Klub zastupnika Živog zida i SNAGA-e predložio je Prijedlog zakona o ispitivanju porijekla imovine i oduzimanju nezakonito stečene imovine. Međutim, vlada je odbila taj prijedlog i poručila saboru da ga ne prihvati, piše Index.hr.

"Obveznici takvog postupka bili bi primarno svi državni dužnosnici, suci koji nemaju status državnih dužnosnika, članovi uprava i nadzornih odbora u monističkom sustavu ustrojstva trgovačkih društava u kojima se Republika Hrvatska ili jedinica lokalne samouprave javlja kao većinski imatelj udjela te članovi upravnih vijeća odnosno upravnih organa svih pravnih osoba s javnim ovlastima", pojašnjavaju na sjednici vlade te dodaju kako već postoje metode utvrđivanja nezakonito steče imovine.

"Sama provjera istinitosti podataka imovine navedene u izvješću o imovinskom stanju dužnosnika već se provodi kroz postojeće procedure unutar nadležnosti Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, odnosno sudaca unutar nadležnosti Državnog sudbenog vijeća u suradnji s drugim nadležnim tijelima javne vlasti", tvrde iz vlade. 

Točnije, vladi je predložen zakon kojim bi se utvrdilo tko se na koji način obogatio. Vlada je odbila prijedlog, a zatim na 5 stranica pojasnila kako već imaju sustav za utvrđivanje koliko čega je tko ukrao. U nijednoj rečenici nisu pojasnili koliko je efikasan postojeći sustav.

Kršenje prava

Umjesto toga, utvrdili su da bi takav zakon bio protuustavan i da bi kršio ljudska prava.

"Vlada Republike Hrvatske mišljenja je da se predmetnim Prijedlogom zakona na nepravilan način obveznicima ispitivanja porijekla imovine, njihovim srodnicima i njima povezanim osobama zadire u ustavna prava propisana Ustavom Republike Hrvatske i to prava propisana: člankom 3. (o jednakosti, nepovredivosti vlasništva, vladavini prava), člankom 14. (o pravima i slobodama te jednakosti pred zakonom), člankom 16. (o ograničenjima u smislu poštivanja razmjernosti naravi potrebe za ograničenjem u svakom pojedinom slučaju), člankom 48. (o pravu vlasništva), člankom 49. (o poduzetničkoj i tržišnoj slobodi i pravima stečenim ulaganjem kapitala) i člankom 50. (o uvjetima ograničavanja ili oduzimanja vlasništva)", objasnili su iz vlade.

Ovu odluku priopćili su ministar financija Zdravko Marić, državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Zrinušić te pomoćnik ministra financija i ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša. Ispod svega, potpisan je premijer Andrej Plenković.

Zakon o ispitivanju porijekla imovine i oduzimanju nezakonito stečene imovine već je postojao na ovim prostorima, a ukinut je 1990. godine. 

Ukinuo ga je sabor Socijalističke Republike Hrvatske pod vodstvom tadašnjeg predsjednika Predsjedništva SR Hrvatske Ive Latina i bivšeg predsjednika sabora Anđelka Runjića. Stjepan Mesić ih je obojicu odlikovao Redom hrvatskog pletera za osobit doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana. Ukinut je u travnju 1990., a HDZ je pobijedio na izborima u svibnju.

Komentari

Komentiraj članak

Komentari