EU tablice

Zabuna oko tablica: BiH policajci kažnjavaju one bez EU naljepnice na registraciji?

Vozači koji putuju u BiH su zbunjeni zbog policije koja je od njih nakon što su bez problema prešli granicu na graničnom prijelazu između Slavonskog i Bosanskog Broda zahtijevala plavu europsku naljepnicu sa oznakom države na rubu automobilskih registracijskih pločica.

Za  sada nemaju informacija o bilo kakvoj izmjeni koja je vezana uz važeće hrvatske registracijske pločice, a osobito lijepljenju neslužbenih naljepnica. Nove hrvatske EU registracijske pločice za vozila su u pripremi, a stare do daljnjeg vrijede u izvornom obliku i bez bilo kakvih izmjena.

Ikakva intervencija, pa tako i lijepljenje naljepnica može se protumačiti kao prikrivanje i krivotvorenje službenih oznaka.  Građani su samo dužni ako prelaze granicu, te idu u BiH ili druge zemlje vozilo označiti Zakonom propisanom elipsastom naljepnicom sa crnim obrubom koja sadrži međunarodnu oznaku države, a to je u našem slučaju dvoslovna oznaka " HR" otisnuta crnim slovima na bijeloj podlozi.

Inače, vozila iz zemalja EU koja na svojoj registracijskoj pločici imaju oznaku države u kojoj je vozilo registrirano mogu bez dodate oznake na stražnjoj strani automobila putovati u svim zemljama članicama EU, a dodatnu elipsastu oznaku trebali bi nalijepiti ukoliko putuju u zemlje izvan EU.

Komentiraj članak

Komentari