MALE TAJNE

ZA SAVRŠENO ZLATNU KORICU Ovo je magična temperatura za svaku pećnicu

Torte, kolači, pite, kruh sva ova fina jela peku se na 180 stupnjeva Celzija. Jeste li se ikad upitali po čemu je baš ta temperatura pećnice 'odabrana' da bismo od sirovih namirnica dobili pečenu, mirisnu i ukusnu hranu?

Ta brojka uklesana je u svete knjige kulinarstva zahvaljujući francuskom fizičaru i kemičaru Louisu Camilleu Maillardu, podatak je iz knjige 'The Royal Society of Chemistry', piše 100 posto.

"Bez Maillardove kemije ne bismo imali tamni kruh i zlatnu puretinu, naši kolači i peciva bili bi blijedi i anemični, a izgubili bismo karakterističnu boju pekarskog krumpira", piše u toj knjizi.

Drugim riječima upravo ova temperatura zaslužna je za zlatnu boju proteina i šećera koja nastaje na - 180. stupnju.
Prije pekari nisu imali pećnice s preciznim mjerenjem temperature pa su se upute u receptima pisale po principu: 'peći se na niskoj, srednjoj ili visokoj temperaturi'.

A svaka domaćica zapravo zna da je temperatura od 180 stupnjeva Celzija zapravo srednja temperatura pečenja, koja je 'najsigurnija' da nešto ne zagori.

Komentiraj članak

Komentari