TUŽNE SUDBINE

ZA NJIH JE LJETOVANJE U HRVATSKOJ BILO KOBNO Roditelji i dalje vjeruju da je njihova Britt ubijena jer joj na tijelu nedostaju šake i stopala

Britt Kathryn-May Lapthorne (21) iz Melbournea u Dubrovnik je doputovala 17. rujna 2008. godine i odsjela je u apartmanu. Istog dana je otišla u obilazak grada, nakon čega se nije vratila i izgubio joj se svaki trag.

Posljednji put je viđena u noći na 18. rujna u diskoteci 'Fuego' na Pilama, a njezin nestanak prijavio je vlasnik apartmana. Britt je u apartmanu u Dubrovniku ostavila svoje dokumente te ostale osobne stvari, piše 100posto.

Njezina obitelj i prijatelji, odmah nakon nestanka, tražili su je preko Facebooka, a potragu su objavili i u grupi 'Nestale osobe'.

Njen neutješni otac Dale rekao je nakon nestanka kćeri kako će je vratiti kući "makar mu to bilo zadnje".

Devetnaest dana kasnije lokalni ribar našao je tijelo kako pluta u uvali Danče.

Godinu i pol dana istrage i više od 200 saslušanih osoba trebalo je policiji da bi rekla ono što je svima bilo jasno od početka: smrt mlade Australke nije bila posljedica nesretnog slučaja, a većina pitanja u ovoj mučnoj priči na kraju će ostati neodgovorena.

Isključena je mogućnost njenog samoubojstva, što je potvrdila i posljednja obdukcija u Australiji.

U završnom izvješću koje je obitelji žrtve uputila hrvatska policija lani u siječnju, kako su prenosili australski mediji, stoji kako je, nakon posljednjih deset obavljenih razgovora s osobama koje su bile u blizini Britt Lapthorne zadnjih dana njenog života, trag odveo do jedne osobe koju policija ne može povezati s nestankom.

Brojni su propusti koje su djelatnici najjužnije hrvatske policijske uprave napravili u nekoliko prvih sati i dana od nestanka djevojke, što se pokazalo ključnim za kasniji epilog slučaja.

Prvo su odbili zaprimiti prijavu o nestanku koju je prijateljica nesretne djevojke pokušala podnijeti jutro nakon što je zatekla prazan Brittin krevet u hostelu u kojem su odsjele.

Potraga je pokrenuta tek kada je alarm podignut preko Facebooka, ali do tad su svi svjedoci otputovali iz Dubrovnika.

Svjedoke su, prije policije, pronašli novinari, te su rekonstruirali posljednje trenutke koje je Britt provela u Dubrovniku.

Policija je tvrdila da na tijelu nisu pronašli tragove nasilja.

Kako to da na pronađenom tijelu nedostaju šake i stopala?, pitali su kasnije australski patolozi. Logičan je odgovor bio da je tijelo bačeno u more s utezima vezanim za udove, a pronađeno je nakon što su opterećeni dijelovi, pod utjecajem mora, otpali, a tijelo isplivalo.

Tako je tajna smrti Britt Lapthorne do samog kraja obilježena kao jedna od najvećih misterija u hrvatskoj modernijoj povijesti. Na koncu, cijela se priča svela na dva moguća sumnjiva epiloga.

Jedan je onaj na kojeg su u dramatičnom dokumentarcu, odbačenom od strane policije kao 'senzacionalistički', ukazali australski novinari.

Po tom dokumentarcu, još je nekoliko djevojaka bilo žrtve gotovo pa otmice od strane policijskih inspektora tijekom noćnog provoda, i to na način da su pod izlikom legitimiranja skoro pa nasilno ugurane u automobil kakav se zaustavio pred klubom u kojem se zabavljala Britt, i to baš u vrijeme kada se ona, prema iskazima očevidaca, morala uputiti prema hostelu u kojem je odsjela.

Pri tom je bitno napomenuti da se danima prije nestanka Britt Lapthorne po dubrovačkim internet forumima vukla priča o misterioznom plavom kombiju u koji su muškarci s policijskim značkama pokušali uvući djevojke tijekom noćnih 'patrola'.

Druga činjenica koja daje na autentičnosti australskom dokumentarcu bilo je to što su žrtve toliko detaljno opisale napadače da ih je policija sama prepoznala po fotorobotu prikazanom i dokumentarcu, i priznala da je riječ o njenim pripadnicima.

Drugi sumnjivac je Amerikanac poljskog porijekla, koji se s Britt i njenim prijateljima intenzivno družio posljednjih dana njenog života, a za vrijeme nestanka nije imao alibi – bar on nije bio poznat iz njegovih izjava medijima.

Kako je ispričao medijima, on se vratio u hostel u vrijeme u koje se i Britt trebala vratiti, a potom opet izašao kako bi jednu prijateljicu otpratio kući. U hostel se vratio oko sedam ujutro i odmah otputovao iz Dubrovnika.

Obitelj Lapthorne još uvijek vjeruje da je Britt ubijena i da je njeno tijelo bačeno u more s utezima.

Više o ostalim tragičnim sudbinama turistica u Hrvatskoj pročitajte OVDJE.

Komentiraj članak

Komentari