Wall Street naglo pao nakon Trumpovih prijetnji Kini

NA Wall Street-u su cijene dionica oštro pale, drugi dan zaredom, jer je ulagače uznemirila poruka predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da će uvesti dodatne carine od 10 posto na 300 milijardi dolara vrijedan uvoz iz Kine, prenosi Index.hr

Dow Jones oslabio je 280 boda ili 1,05 posto, na 26.583 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,90 posto, na 2953 boda, a Nasdaq indeks 0,79 posto, na 8111 bodova.

Činilo se da će se tržište oporaviti, a tada je Trump zaprijetio

U prvom dijelu jučerašnjeg trgovanja činilo se da će se tržište oporaviti od oštrog pada dan prije, kada su poruke iz američke središnje banke da ne treba očekivati daljnje agresivno smanjenje kamata razočarale ulagače.

Činilo se da će gubici od srijede biti nadoknađeni jer su poruke iz Feda zapravo naznačile da se rast američkog gospodarstva ne usporava tako oštro da bi trebalo znatnije smanjivati kamate, što je ulagače navelo na kupnju dionica.

No situacija na tržištu naglo se promijenila, a cijene dionica oštro pale nakon što je Trump zaprijetio Kini dodatnim carinama.

"Trgovinski pregovori se nastavljaju, a tijekom pregovora SAD će 1. rujna početi naplaćivati male dodatne carine od 10 posto na preostalu robu i proizvode koji dolaze u našu zemlju iz Kine vrijedne 300 milijardi dolara. To ne uključuje 250 milijardi dolara (vrijednu robu) koju se već carini s 25 posto", objavio je Trump na Twitteru.

Trump je također kritizirao Kinu što nije ispunila obećanja da će kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda.

Trumpova poruka uslijedila je dan nakon što su američki i kineski predstavnici u Šangaju završili dvodnevne pregovore bez bitnih pomaka, premda su obje strane razgovore ocijenile konstruktivnima.

Zbog toga su na tržištu ponovno ojačala strahovanja od negativnog utjecaja trgovinskog sukoba na rast globalnog gospodarstva.

 

Trgovinski rat SAD-a i Kine

SAD i Kina, naime, vode trgovinski rat od prošle godine, a te su napetosti negativno utjecale na globalne opskrbne lance i potresle financijska tržišta.

Dosad su dva najveća gospodarstva svijeta međusobno uvela carine na robu ukupne vrijednosti veće od 360 milijardi dolara, što šteti industrijskim tvrtkama na obje strane Pacifika.

"Najveći je problem što je to sustavno pitanje i što će to biti trajno pitanje između SAD-a i Kine. A tržišta ne vole neizvjesnost", kaže Joseph Quinlan, strateg u Merrillu i u Bank of America Private Bank.

Veći pad cijena dionica spriječili su bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati niza kompanija, među ostalim General Motorsa, Kellogga i Verizon Communicationsa.

Dosad je 355 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo poslovna izvješća, pri čemu je njih oko 74,5 posto nadmašilo očekivanja po pitanju zarade.

Stoga su analitičari povećali procjene pa sada u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija u drugom tromjesečju bile za 2,5 posto veće nego u istom lanjskom razdoblju, dok su na početku sezone objava kvartalnih izvješća očekivali pad zarada za 0,2 posto.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,03 posto, na 7584 boda, no frankfurtski DAX ojačao je 0,53 posto, na 12.253 boda, a pariški CAC 0,70 posto, na 5557 bodova.

 

Komentiraj članak

Komentari