Izvanredno postignuće

VRHUNSKI USPJEH NA MEĐUNARODNOM NATJECANJU Studenti FSB-a najbolji na svijetu u projektiranju zrakoplova!

Sljedeći im je cilj predstaviti projekt svim zainteresiranim stranama kako bi popularizirali Fakultet i studij

Studenti zrakoplovstva na Fakultetu strojarstva i brodogradnje postigli su vrhunski uspjeh na međunarodnom natjecanju kojeg organizira Američki institut aeronautike i astronautike (AIAA). Deseteročlani tim osvojio je prvo mjesto u kategoriji timskih projekata studenata diplomskih studija, javlja srednja.hr prenosi RTL.

Oni su, naime, izradilinajbolje ocijenjeni projekt trenažnog zrakoplova za letačku obuku pilota na suvremenim vojnim zrakoplovima tipa F22 i F35.

Veliki uspjeh u globalnim okvirima

U izgradnji najboljeg projekta sudjelovali su Fran Delić, Tibor Gašparac, Antonio Golub, Antonio Jurišić, Antonio Klasnić, Ivan Kovačević, Matea Lišnić, Kristijan Ruklić i Vjekoslav Sraga, uz nadzor mentora prof. dr. sc. Milana Vrdoljaka i doc. dr. sc. Pere Prebega. 

Oni su u okviru konceptualnog projekta zrakoplova osnovala njegova glavne dijelove kao što su krila, trup, podvozje i pogon, u skladu s ciljevima koje su sami odredili kao i zahtjevima MIL standarda i projektnog zadatka.

"Naša pobjeda je veliki uspjeh u globalnim okvirima, jer natječaj raspisuje najveća zrakoplovna organizacija koja broji preko 80.000 članova te izdaje desetak stručnih časopisa iz područja zrakoplovstva. Iz hrvatske perspektive, radi se o još većem uspjehu. Izuzev nas, na ovom natjecanju pobijedile su još samo dvije ekipe iz Europe – timovi s prestižnih sveučilišta TU Delft i Polytehnic University of Milan, započinje razgovor s nama Antonio Jurišić, član prvoplasiranog tima", kazali su za srednja.hr.

Na natjecanju se nije ocjenjivao samo konačni proizvod, nego i postupak donošenja odluka tijekom projektiranja zrakoplova, što je izrazito bitno za svaki projekt, a sljedeći im je cilj predstaviti projekt svim zainteresiranim stranama kako bi popularizirali njihov fakultet i studij.

Komentiraj članak

Komentari