Zaraza

VRHUNAC TEK STIŽE Rizična epidemija: Najviše oboljelih od gripe je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Epidemija gripe je u najvećem razvitku, no vrhunac se očekuje u sljedeća dva tjedna.

U Hrvatskoj je epidemija gripe u najvećem razvitku, oboljelih je, prema službenim podacima, više od 1125, iako bi stvarni broj mogao biti znatno veći budući da se ne prijavljuju svi slučajevi. Međutim, vrhunac se očekuje u sljedeća dva tjedna, piše HRT.

Prema neslužbenim podacima, nakon ažuriranja podataka od ovog prošlog tjedna, broj oboljelih mogao bi biti i veći od dvije tisuće oboljelih, rekao je Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog referentnog centra za gripu, za središnji Dnevnik HRT-a.

Draženović je, također potvrdio da je dvoje ljudi preminulo od posljedica gripe u kombinaciji s drugim komplikacijama.

Prema njegovim riječima, gripa trenutno pokazuje intenzitet vrlo sličan prošlogodišnjem, koji je bio dosta visok. Tvrdi da je riječ o epidemiji visokog intenziteta.

Najviše oboljelih je na jugu Hrvatske, u Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. I dok su u Dubrovniku i Splitu zabranjeni su posjeti bolesnicima, u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu troje pacijenata je na tzv. umjetnim plućima.

Prema Draženoviću, razlog što je najviše oboljelih na jugu krije se u tome što je javnost na jugu senzibilizirana nakon tragičnog slučaja, pa se slučajevi gripe češće prijavljuju. Ne misli da je na jugu manje cijepljenih osoba, jer se protiv gripe cijepi svega 8 posto pučanstva.

Draženović je potvrdio da je cjepivo pogođeno, tj. da su u cjepivu oni sojevi gripe koji trenutno cirkuliraju, a dominantan je H1N1.

Na pitanje ima li smisla još uvijek cijepiti se, rekao je da se nikada nije kasno cijepiti jer je ove godine pred nama još oko tri mjeseca gripe. Nitko tko se sada cijepi usred epidemije neće, stoga, napraviti grešku. Također, opovrgao je da bi se moglo nešto loše dogoditi u slučaju da se osoba koja se cijepila odmah drugi dan i zarazi.

Cjepiva još uvijek ima, potrebno je raspitati se u županijskim zavodima za javno zdravstvo.

Draženović je također rekao da cjepivo protiv gripe nije obvezno, tj. da se samo preporuča ili ne preporuča za određene grupe ljudi. U većini anglosaksonskih zemalja poput Amerike, Kanade, Australije i Engleske preporuča se cijepljenje djece, posebno do 5 godina, budući da su kod njih moguće teške komplikacije.

U Hrvatskoj se za sada službeno ne preporuča cijepljenje djece, iako se svi mogu cijepiti protiv gripe. Razlog tome je što je u toj dobnoj grupi mali broj komplikacija i smrtnih ishoda.

Podsjetio je da su simptomi gripe opća slabost, bol u glavi, temperatura veća od 38,5 stupnjeva Celzijusevih. Odmah nakon toga potrebno je nazvati liječnika, objasniti stanje i pitati za savjet. Liječnik će znati trebamo li doći ili kupiti neki lijek za snižavanje temperature.

Najvažnije je mirovanje, piti dosta tekućine i popiti lijek za simptom koji nas najviše muči.

Komentiraj članak

Komentari