EKSTREMI

VREMENSKA PROGNOZA Vakula poručio: Neki rekordi su već pali, a bit će toga još

Do kraja tjedna bit će još toplije, no već sljedeći tjedan vrijeme će biti podnošljivije

HRT-ov meteorolog Zoran Vakula objavio je novu vremensku prognozu u kojoj navodi kako “ekstremi ne posustaju” te je danas u nekim dijelovima zemlje i “rekordno toplo”.

“Ovaj će utorak mjestimice biti već četvrti vrući dan u nizu, primjerice u Daruvaru, Kninu i Makarskoj, te na splitskom Marjanu i zagrebačkome Griču, a taj niz će se nastaviti do kraja tjedna, ponegdje i početkom sljedećega, osobito u južnijim krajevima. Pritom će vrućih dana biti gotovo posvuda, osim u najvišem gorju. Premda, ni ondje nije i neće biti osobito svježe”, kazao je Vakula.

Padaju rekordi

Najviše dnevne vrijednosti prošlih dana na Zavižanu samo su malo niže od najnižih vrijednosti na, primjerice, Marjanu, koje su prosječno oko 19-20 °C, a prošlih su dana oko 24 °C. Jutros čak 24,6 °C. Ostvare li se prognoze, koje su sve vjerojatnije, gotovo i sigurne – srednja temperatura zraka – i najniža i najviša dnevna – ovoga tjedna na Marjanu će biti druga najviša od 1948. godine, otkako postoje mjerenja.

Tople noći i na kontinentu

“Koliko je to rijetko za ovo doba godine možda najbolje svjedoči podatak da je jutrošnjih gričkih 22,1 °C, među najvišim vrijednostima ikada izmjerenim od 1. siječnja do 11. lipnja. Štoviše, prema još neslužbenim i nepotvrđenim analizama, čak je izjednačen rekord od 8. lipnja 2003. godine. A podaci postoje još od 1881.”, kaže Vakula, prenosi Net.hr.

Sljedeći tjedan bit će podnošljiviji

Do kraja tjedna bit će još toplije, no već sljedeći tjedan vrijeme će biti podnošljivije, prognozira Vakula.

U nastavku tjedna pripremite se na nastavak iznadprosječne topline – većinom vruće dane, a i mnogima teško podnošljive noći, koje će tople biti uzduž cijelog Jadrana, pa i u nekim mjestima kopnene Hrvatske… Ljeto prije ljeta, barem prema astronomskom računanju”, navodi meteorolog koji dodaje i upozorenje: ne zaboravite piti mnogo tekućine, izbjegavajte teže napore u toplom dijelu dana i ne pretjerujte sa snižavanjem temperature klimatizacijskih uređaja.

Komentiraj članak

Komentari