Vremenska prognoza

Vratite nam zimu!

Prije samo nekoliko dana zapomagali smo zbog 'sibirskih hladnoća' u lipnju, čudili se vremenu i očekivali dolazak ljeta, a danas? Ljudima nikada dosta i nikada nisu zadovoljni, na plus 40 sasvim druga pjesma, što je donekle i razumljivo, iako je ovo tek početak, u idućih nekoliko mjeseci ne treba očekivati posebne vremenske promjene osim povremenih ljetnih oluja. Što će tek biti u srpnju ukoliko sada teško podnosimo 30 iznad nule? Činjenica je da su mnogi jedva čekali ljeto ne znači da sada jednakom čežnjom ne sanjaju zimu, što bi se moglo nazvati snovima o Aljasci jedno vrućeg ljetnog dana, kako već u Americi, državi patetike i raznih nevjerojatnih suprotnosti, zovu sindrome povezane s drastičnim vremenskim promjenama.

Pitanje je zapravo koliko se lakše, ako je tome uopće tako, nose s ljetnim temperaturama građani ili radije vole zimu? Vani smrzavica, topla prostorija, neprocjenjivo, da nije odlaska na posao i svakodnevnih obveza. Kad su stručnjaci u pitanju čini se da nema dvojbe, iako većina nas voli uživati u svemu onome što ljeto nosi sa sobom,  činjenica je da se zime lakše podnose te da zimi u prosjeku ima puno manje smrtnih slučajeva, na koje ne utječu samo visoke temperature, iako su one važan čimbenik,  već i nepažnja čovjeka koji sam se precjenjuje, nerijetko i namjerno iskušava svoje sposobnosti. Naravno, tu je klima uređaj, većina će se iznenaditi, ali dobar dio smrtnih slučajeva tijekom ljeta može se dovesti u indirektnu, pa i direktnu vezu s nerazumnim rukovanjem s klima uređajem.
Naime, razlika između prostorije tretirane klima uređajem i paklenih vrućina na asfaltu zapravo ne bi smjela biti veća,  kada su temperature u pitanju, od pet do sedam stupnjeva, Naravno, oko šezdeset  posto onih koji imaju klima uređaj ne drže se takvih osnovnih pravila, a to srce itekako osjeti, prije ili poslije zataji. Zamislite vožnju automobilom po metropoli, zamislite da nemate klima uređaj, i onda dođete, primjerice, u Dionu ili Konzum, a tamo 20 stupnjeva, dvostruko manje nego što je to na zagrebačkom asfaltu.  Jedini spas građani mogu naći u moru, no, sve ih manje ima novaca za takve pothvate.

Očekuje li nas ipak, barem privremeno, osvježenje? Naravno, ali uz obavezne vremenske ispade koji donose više štete nego koristi, riječ je, dakako, o ljetnim olujama i ledu koji uništava svaki trud ionako osiromašenih hrvatskih poljoprivrednika.  Krajem tjedna, vjerojatno u prvoj polovici nedjelje, očekuje nas pad temperature, a onda idućih nekoliko dana živa u termometru će se spustiti i do deset stupnjeva niže od trenutačne vreline.

U subotu će posvuda biti pretežno sunčano i vruće. U unutrašnjosti popodne i tijekom večeri očekuje se više oblaka, a moguć je lokalni pljusak praćen grmljavinom. U unutrašnjost će vjetar biti slab promjenjiva smjera, dok će na Jadranu puhati uglavnom slab maestral. Jutarnja temperatura zraka u unutrašnjosti od 16 do 21, a na Jadranu od 20 do 25°C. Najviša dnevna u cijeloj Hrvatskoj kretat će se od 29 do 35°C.

U nedjelju nas očekuje nešto nestabilnije vrijeme. U unutrašnjosti te na sjevernom Jadranu bit će djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku, ali i uz mogućnost za slabu kišu ili lokalni grmljavinski pljusak, osobito u kontinentalnim područjima, gdje je mjestimice moguća sugradica i grad. Na srednjem i južnom Jadranu biti će pretežno sunčano i vedro. Temperature će biti u laganom padu. U unutrašnjosti će puhati slab vjetar sjevernih smjerova, dok će na Jadranu puhati uglavnom slab maestral. Jutarnje temperature u unutrašnjosti će biti od 15 do 20, a na Jadranu od 19 do 24°C. Najviše dnevne u cijeloj Hrvatskoj kretat će se od 27 do 33°C.

U ponedjeljak i utorak će se nastaviti period nešto nestabilnijeg vremena. U većem dijelu zemlje bit će djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku, te uz mogućnost za kratkotrajnu kišu ili pljusak praćen grmljavinom. Najviše sunca očekuje se na krajnjem jugu. U unutrašnjosti će puhati slab do umjeren sjeverac, dok će na sjevernom Jadranu tijekom ponedjeljka zapuhati umjerena bura. Tijekom noći na utorak bura će postupno jačati i proširiti se na cijeli Jadran. Jutarnja temperatura zraka u unutrašnjosti će se kretati od 13 do 18, a na Jadranu od 18 do 23°C. Najviša dnevna u ponedjeljak će posvuda biti od 24 do 29°C. U utorak u unutrašnjosti nas očekuju nešto niže dnevne temperature koje će se kretati od 21 do 26°C, dok će na Jadranu i dalje biti od 24 do 29°C.

U nastavku tjedna nas očekuje postupna stabilizacija vremena, ali temperature se neće značajnije mijenjati.

Komentiraj članak

Komentari