SATOSHI ISHII

VOLI LJUDE, JANJETINU I CRNO VINO 'U Hrvatskoj ću ostati zauvijek'

Večernji trening u zagrebačkom jiu-jitsu klubu Newaza prošlog je tjedna bio i živahniji nego inače. Dvadesetak polaznika imalo je priliku na djelu vidjeti novopečenog Hrvata i jednog od najomiljenijih sportaša u zemlji, piše Index.hr.

Na trening im je došao Satoshi Ishii, 32-godišnji judoka, MMA borac te učenik i prijatelj Mirka Filipovića koji se nedavno odrekao japanske putovnice kako bi dobio hrvatsko državljanstvo i borio se pod našom trobojnicom.

Bilo je jako vruće te lipanjske večeri u podrumskoj dvorani na Vrbanima, već nakon prve demonstracije na treneru Bojanu Mirkoviću znoj se cijedio sa simpatičnog Satoshija koji je svima bio na raspolaganju za detaljnije pojašnjavanje, ali i fotografiranje. U pauzama između pokazivanja vježbi našao je malo vremena i za kratki razgovor za Index.

"U Hrvatskoj ću ostati zauvijek, volim ljude, vrijeme, janjetinu i crno vino"

S Cro Copom se dvaput borio 2014. godine i oba puta izgubio tehničkim nokautom. Tim mu je porazima krenulo lošije razdoblje karijere, nanizao ih je još nekoliko, a onda se 2017. obratio za pomoć čovjeku koji ga je dvaput pobijedio. I od tada je sve krenulo nabolje.

Od tada živi u Hrvatskoj, a to namjerava i do kraja života.

"Volim Hrvatsku, a najviše ljude koji su ponosni, vole pomagati i ne diskriminiraju. Svi su dragi i ljubazni, a i vrijeme je dobro. Hrvatska ima sva četiri godišnja doba, kao i Japan", rekao nam je Ishii na početku razgovora.

Osvojila ga je i raznolikost prehrane u Hrvatskoj.

"Volim hrvatsku hranu, janjetinu i vino, posebno crno. Volim bosansku kavu i bosansku muziku", rekao je Ishii pa zapjevao svoju omiljenu pjesmu.

"Neeeema ništa... Srce do srce... Neeeema ništa..."

Nitko u prostoriji nije imao pojma o kojoj pjesmi se radi. Ni kad je otkrio da je to pjesma njegova omiljenog izvođača Ade Gegaja. Dotaknuli smo se i Thompsona.

"Ne razumijem ga i ne znam o čemu pjeva, sviđaju mi se neke melodije. Ali nemojmo o njemu."

Uglavnom, za razliku od Filipa Hrgovića, koji inzistira na njegovim pjesmama prilikom ulaska u ring, pred Ishiijeve borbe nećemo ga slušati, svoju "walk out" pjesmu neće mijenjati.

"Mirko me naučio da MMA gledam kao zaseban sport i želi da ne budem premekan prema ljudima"

 

Sedam uzastopnih pobjeda potvrđuje da suradnja s Mirkom ide u pravom smjeru. Koja je najvažnija lekcija koju je od njega naučio?

"Ljudi obično razdvajaju sportove unutar MMA-a, kikboks, boks, hrvanje, jiu-jitsu, stand-up, parter... Ali MMA je zaseban sport i od njega sam ga naučio doživljavati kao zaseban sport. a sve tehnike unutar njega kao zasebne tehnike. A životne lekcije? Rekao mi je da sam premekan prema ljudima, da moram biti čvršći, ali teško mi je to", kaže simpatični Satoshi, kojem u smijehu oči doslovno nestaju s lica.

Ali kad smo ga upitali kako se Filipović nosi s iznenadnom i neželjenom mirovinom i živi li i dalje svoj borilački život kroz borbe svojih učenika, naglo se uozbiljio.

"On je moj prijatelj, moj brat, moja obitelj, ali zaista ne bih govorio o njegovoj mirovini, to je njegova privatna stvar", rekao je Ishii.

"Nogomet? Pokušavam barem na golu, ali teško je..."

Osmijeh mu je vratio spomen nogometa i snimki koje Cro Cop objavljuje s treninga, na kojima se redovito šali na račun Satoshijeva nogometnog antitalenta.

"Nikad nisam igrao nogomet, igram samo iz zabave. Pokušavam barem na golu, ali teško je. Zafrkavamo se i uživamo, ne smetaju mi šale na moj račun. To nam je zagrijavanje prije treninga, uživamo i stvaramo momčadski duh", objašnjava Ishii.

Odnedavno se bori pod hrvatskom zastavom.

"Cilj mi je postati najbolji teškaš na svijetu"

"Želim ostati živjeti u Hrvatskoj do kraja života. Uostalom, morao sam se odreći japanske putovnice da bih dobio hrvatsko državljanstvo. Ništa mi ne nedostaje iz Japana i nikog ne namjeravam dovoditi tu, samo djevojku, a ona je Amerikanka, upoznali smo se prošle godine u Las Vegasu, kad sam bio na borbi."

Pobjedama je kao Hrvat debitirao u organizacijama KSW i PFL, ali konačni cilj je titula u nekoj od najjačih svjetskih organizacija.

"Već sam odradio četiri borbe pod hrvatskom zastavom i osjećao sam se posebno, velika je to čast. Iduća borba mi je u kolovozu, ovog tjedna počinjem pripreme i fokusiram se na nju. Sad ima dobrih teškaša i izvan UFC-a, ali to mi je cilj, boriti se s najboljim teškašima u UFC-u i Bellatoru i postati najbolji teškaš svijeta", završio je Ishii.

Komentiraj članak

Komentari