LJETNE IGRE

VOJNOVIĆ U ŠIREM SPEKTRU Ususret novoj premijeri Igara: 'Geranium je priča o samoći'

- Geranium upotpunjuje zanimljivu, raznoliku i uspješnu kazališnu sezonu 70. Dubrovačkih ljetnih igara, a činjenica je i da se radi o praizvedbi Vojnovićeva djela pa time predstavlja partikularan potez, ne samo za Igre, nego za čitavo glumište, izjavila je intendantica Igara Dora Ruždjak Podolski na današnjoj konferenciji za novinare koje je održana ususret premijeri predstave „Geranium“ koja će se u sklopu Festivala održati u utorak, u 21.30 sati, u parku Umjetničke škole Luke Sorkočevića.

Intenadantica je istaknula kako je riječ o Vojnovićevoj noveli koja je njegovo prvo tiskano djelo iz opusa novela, a izdano je 1880. u Vijencu pod patronatom Augusta Šenoe kada je Ivo Vojnović imao samo 23 godine. Istaknula je da su Vojnović i njegov bogati dramski opus tijekom 70 godina postojanja Igara uvijek bio prikazivan u dvama djelima - Ekvinocijo i Dubrovačka trilogija pa je ovo prvi put da će se Vojnovića prikazati kao autora u širem spektru. Treći i posljednji ovoljetni premijerni naslov nastao je prema istoimenoj pripovijetki Iva Vojnovića te pripovijetki „Otok“ Antuna Šoljana.

Pomoćnik intendantice za dramski program Saša Božić napomenuo je kako je namjera Igara otkriti neke manje poznate ili možda zaboravljene dijelove opusa naših klasika. Kao važan motiv predstave izdvojio je da „Geranium“ zajedno sa Šoljanovim „Otokom“ govori da smo uvijek sami, čak i kada smo u paru. 

- „Geranium“ je priča o samoći. O onima koje ne vidimo i ne čujemo. Upravo iz tog razloga nas u današnjem svijetu dovodi do tog trenutka da smo sve više otuđeni. Mare je osoba koja je sama odlučila i sama se dovela do toga da je odmaknuta, na neki način je odredila svoju sudbinu. Pitanje je 'što bi bilo kad bi bilo' i tako je došlo do „Otoka“, jer neovisno o vremenu, Mare uvijek isto završava, a„Otok“ pokazuje da je čovjek sam i u skupini.“, istaknula je redateljica predstave „Geranium“ Marina Pejnović. 

Dramatug Ivan Penović kazao je kako „Geranium“ nije unikatna dramska priča, nego priča o ljudima koje svakodnevno viđamo, a glavni izazov predstave je prikazati ono što je konstantno prisutno, a što ne primjećujemo. 

- Narcizam i egoizam je prevladao danas. Veliki izazov je ponovno proraditi, baš propitujući sebe, gdje se danas odricanje i žrtva mogu smjestiti, a da dobiju pravi moralni okvir koji se ruši danas na svim poljima… Živimo u čoporu jedni za druge, jedni od drugih, a izbjegavamo dati sebe jedni drugima. Danas su ljudi puno više sami nego u vrijeme Vojnovića, danas imamo iluziju da smo s nekim, a osamljujemo se i naši odnosi su mahom površni, istaknula je glumica Doris Šarić Kukuljica koja igra glavnu ulogu Mare.

- Izuzetno smo ponosni što je OTP banka već više od 25 godina vjerni partner Dubrovačkih ljetnih igara. Poznato je kakav značaj ovaj festival ima na kulturni život Hrvatske. Raduje nas što sudjelujemo u njegovoj realizaciji, a naročito nam je drago što smo na jubilarnim igrama pokrovitelj djela našeg Dubrovčanina Iva Vojnovića, posljednjeg velikog dubrovačkog pisca“, izjavila je direktorica PC Dubrovnik i južna Dalmacija OTP banke Josipa Vodenac koja je ravnateljici Igara Ivani Medo Bogdanović uručila donacijski ček u iznosu od 180 tisuća kuna.

Festivalski dramski ansambl čine Doris Šarić Kukuljica u ulozi Mare, Irena Tereza Prpić glumi Maricu, a u ulozi profesora je Nikola Baće, Pavlu utjelovljuje Jelena Miholjević, Lucu Tena Nemet Brankov, Nataša Dangubić glumi tetu, Marin Klišmarić Vlada, Filip Detelić oca i Toma, Iva Šimić majku i Zdenku, a Romano Nikolić Harona.
Predstava „Geranium“ na programu je sve do 24. kolovoza.Ana Buratović

Komentiraj članak

Komentari