BadNews

Vlasnici Androida oprez! Pojavio se opasan program koji šalje podatke i SMS-ove bez vašeg znanja

Vlasnici Androida, oprez! Na Google Play trgovini s aplikacijama pojavio se opasan program prigodno nazvan "BadNews".

Štetan program otkrila je tvrtka Lookout, a do sada se pojavio u 32 različite aplikacije, piše PCMag.

Većina tih aplikacija je na ruskom jeziku, no neke od njih može skinuti svatko bez imalo razmišljanja jer se uglavnom radi o igricama. Tako su "zaražene" igrice Little Fox, Star Knife i Stupid Birds (ne "Angry Birds").

Procjenjuje se da je skinuto od dva do devet milijuna aplikacija u kojima se nalazi sporni program, no Google je reagirao i povukao sve aplikacije, prenosi index.

"Nije baš jednostavno ubaciti opasan kod u Google Play pa su autori 'BadNews' napravili svoju oglašivačku mrežu koja je slala program na zaražene uređaje nešto kasnije, da izbjegne Googlevu kontrolu", kaže Marc Rogers iz Lockouta.

"BadNews može slati SMS-ove, instalirati aplikacije i slati osjetljive podatke kao što su broj mobitela i kod uređaja na svoj server. Još gore, ako skida nadogradnje, one su zamaskirane u normalna imena, tako da korisnik misli da stavlja na uređaj novu verziju Skypea".

Prema posljednjem izvještaju kojeg je sastavio NQ Mobile, gotovo 33 milijuna uređaja s Androiodom je imalo neku vrstu virusnog softvera, što je povećanje od 200 posto u odnosu na 2011. godinu.

Komentiraj članak

Komentari