Komentar

Vlahušići svih zemalja, ujedinite se!

Pojma o pojmu Karl Marx i Friedrich Engels nisu imali. Cijeli svoj život obojica su posvetila kritici kapitalizma i teorijskoj razradi komunističkog društva, desetke tisuća stranica ispisali o uvjetima oslobođenja radničke klase i – sve promašili! Potpuno im je promaknulo da će se ono o čemu su sanjali ostvariti tamo gdje ni u snu nisu očekivali – u jednom slavenskom gradu koji se zove Dubrovnik, na krajnjem jugu jedne periferne europske zemlje koja se zove Hrvatska.

Pogledajte samo što je ta neznalica od Engelsa nadrljala u svojim “Principima komunizma” iz 1847.: “Komunistička revolucija neće biti samo nacionalna nego će se izvršiti u svim civiliziranim zemljama istovremeno, tj. barem u Engleskoj, Americi, Francuskoj i Njemačkoj. Ona će se u svakoj od tih zemalja razviti brže ili sporije, već prema tome ima li ova ili ona zemlja izgrađeniju industriju, veće bogatstvo i znatniju količinu proizvodnih snaga. Stoga će ona u Njemačkoj biti provedena najsporije i najteže, a u Engleskoj najbrže i najlakše.”

Danas vidimo monumentalnu veličinu Engelsove zablude: ama kakva Engleska i Amerika, kakva Francuska i Njemačka – 168 godina nakon ovih njegovih infantilnih črčkarija komunizam se porodio u Dubrovniku, i to bez ikakve revolucije i “smrtnih grčeva kapitalizma”, tek običnim dekretom gradonačelnika Vlahušića.

Obznanivši svoju ekonomsku računicu – po kojoj će Dubrovnik na temelju tri milijuna turista godišnje ostvariti proračun od milijardu kuna – dubrovački poteštat je najavio komunističku idilu u kojoj će biti oslobođeni poreza, prireza i komunalnih naknada. Da su živi, Marx & Engels sada bi uskliknuli: “Vlahušići svih zemalja, ujedinite se!” Doduše, bilo bi primjerenije da je radosnu vijest o rođenju pravednog društva donio netko bez pravosudnih repova u vidu pravomoćne presude zbog zlouporabe položaja i ovlasti, odnosno da je radosnu vijest o rođenju besklasnog društva donio netko tko nije buržuj iz građanske stranke centra. No, što se kaže, darovanom se komunizmu u zube ne gleda.

Ali novinarstvo i postoji zato da pogleda u zube svakom darovanom konju, čak i komunističkom. Pa da vidimo što o tome kaže Manifest komunističke partije, to programatsko djelo njemačkih bradonja: “Jedan dio buržoazije želi otkloniti socijalnu bijedu, kako bi osigurao opstanak buržoaskog društva. (...) Pod promjenom materijalnih uvjeta života ovaj socijalizam nikako ne razumije ukidanje buržoaskih odnosa proizvodnje (...), već administrativne poboljšice koje, dakle, u odnosu kapitala i najamnog rada ne mijenjaju ništa...”

Oho, ovo pomalo mijenja pogled na novopečeni dubrovački komunizam. Lukavi dubrovački gradonačelnik, dakle, podmeće svojim građanima “kukavičje jaje” u vidu oslobađanja od poreza, prireza i komunalnih naknada, kako bi otupio oštricu klasne pobune i očuvao temelje kapitalizma. Drugim riječima, ispada da je ovo još jedna kapitalistička podvala.

Ali dobro, možda je to najviše što od kapitalizma možemo dobiti. Ako znamo da su njemački bradonje ustvrdili kako kapitalističko društvo spada u prethistoriju ljudskog društva, a da tek s komunizmom počinje prava historija ljudskog roda, onda ipak sa zavišću moramo zaključiti da su suvremeni Dubrovčani, jednu povijesnu epohu ispred nas.

Braćo gospari, sjetite se ponekad svojih prethistorijskih drugova iz ostatka države, i pošaljite nam razglednicu iz bolje budućnosti. A gosparu Vlahušiću, kao ohrabrenje na njegovu historijskom putu, citirat ćemo izreku kojom Marx zaključuje predgovor prvom izdanju “Kapitala”, a koju je posudio od Dantea: “Ti idi svojim putem, a svijet nek priča što hoće!”

Komentiraj članak

Komentari