POREZNO RASTEREĆENJE

Vlada će sniziti PDV u ugostiteljstvu na 13 posto

VLADA je djelomično popustila ugostiteljima i odlučila sniziti stopu PDV-a u ugostiteljstvu na 13 posto, doznao je Index. Ta se objava očekuje danas tijekom dana u sklopu predstavljanja novih poreznih rasterećenja, a Indexu je ovu informaciju potvrdio Veljko Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge turizma.

"Prema informacijama koje imamo izgleda da je došla odluka da se prihvate naši argumenti za potrebom snižavanja PDV-a, tako će prema najavama vlada sniziti PDV na dio usluga u ugostiteljstvu, odnosno snizit će PDV na hranu s 25 na 13 posto. Sad ćemo još čekati službene izjave i neovisno o tome snažno pozdravljamo odluku vlade jer je s jedne strane uvažila argumente sektora, a s druge strane tako omogućila dizanje konkurentnosti Hrvatske, što je nužno u uvjetima sve veće tržišne utakmice", rekao je Ostojić.

Povećat će plaće i investirati

Dodaje kako će ta sredstva od snižavanja PDV-a biti upotrijebljena za dizanje plaća i nove investicije koje su, ističe, nužne u ovom trenutku sve složenije tržišne utakmice.

Podsjetimo, turistički sektor je tražio da se PDV snizi na sve usluge u turizmu, od smještaja, hrane i pića, osim na žestice. No, i ova je odluka vlade, ako se zaista i ostvari, korak prema naprijed.

Nedavno je Hrvatska udruga turizma provela istraživanje o stanju u turizmu koje je pokazalo da pojedini hoteli, apartmani i kampovi imaju i do 20 posto manji booking nego prošle godine.

Ostojić je tada rekao da je veliki problem što Hrvatska ima najveći PDV na hotelski smještaj (13 posto) i ugostiteljske usluge (25 posto) u europskim mediteranskim državama koje su nam konkurencija.

Brojne europske države zato smanjuju stope PDV-a na hotelski smještaj i ugostiteljske usluge kako bi bile konkurentnije i razvijale svoj turistički sektor. Posljednji primjeri su, navodi Ostojić, Austrija, Mađarska i Grčka, a prve analize govore o pozitivnim ekonomskim učincima sniženih poreznih stopa.

Više pročitajte ovdje.
 

Komentiraj članak

Komentari