MEDENE ŽIVOTINJE

Vjerojatno nikada niste razmišljali o tome kako zvuče koale, ali vjerujte nam – želite to čuti

Ako su ljudi diljem svijeta ludi za nekom divljom životinjom to je koala, slatki sisavac koji dane provodi žvačući eukaliptus. Uvijek izgledaju nekako mekano i mazno, ali jeste li se ikad zapitali kako zvuče? Ako jeste, dosta smo sigurni da niste zamišljali ovo.

Naime, naletjeli smo na video na Twitter profilu japanskog zoološkog vrta Awaji Farm Park England Hill, a na njemu je koala Heisei koja proizvodi zvukove za koje bi malo tko pomislio da mogu izaći iz tako slatke i sitne životinjice. Slatka koala više zvuči poput neke divlje svinje i da ne znate o kome se radi, čak biste se mogli malo preplašiti. No, ovako je samo urnebesno.

Koale su inače zaštitni znak spomenutog zoološkog vrta. Iako je ova životinjica u većini svijeta poznata pod imenom koala, neki je zovu i crnonosim medvjedakom, ali s medvjedima nema nikakve veze. Naime, koale su sisavci tobolčari i nažalost stalno su na popisu ugroženih vrsta jer ostaju bez staništa zbog požara i širenja gradova. Mogu biti visoke do 90 centimetara, a odrasli mužjaci mogu težiti 11 kilograma dok su ženke nešto lakše i mogu težiti osam kilograma.

Koale su poznate po svojim crnim gumastim nosevima i dugačkim kandžama kojima se drže za grane u visokim krošnjama eukaliptusa. Mogu doživjeti 20 godina i noćne su životinje dok danju spavaju te mogu u snu biti i do 18 sati. Mladunci tek sa šest mjeseci izlaze iz tobolca i tada ih mama nosi na leđima, a tri mjeseca kasnije su već potpuno odrasli i mogu sami u potragu za hranom. Mladunci s majkom ostaju dok ona ne dobije novu bebu.

Video možete pogledati OVDJE.

Komentiraj članak

Komentari