TIJELO & LJEPOTA

VITKE ŽENE: Ovo je hrana koju one često jedu, a evo i zašto

Spoj iz čili paprika povećava sposobnost tijela da sagori masno tkivo

Vitke osobe znaju kako će se osjećati ako pojedu sve što se nađe pred njima, zato pažljivo biraju obroke pa čak i međuobroke. Fina, privlačna i mirišljava hrana često privlači tvoja osjetila i teško se boriš s izborom nutritivno vrijedne te zdrave hrane bez puno kalorija. Stoga smo odlučili navesti nekoliko zdravih namirnica koje gotovo svakodnevno jedu vitke žene

Kruške ili jabuke

Svakodnevno konzumiranje krušaka ili jabuka može smanjiti rizik od pretilosti, a to dokazuje i novo istraživanje objavljenom u časopisu Journal of Nutrition & Food Sciences. Studija je pokazala da ljudi koji redovito jesu kruške imaju 35 posto manje šanse da će postati pretili u odnosu na one koji ne jedu kruške-iako su obje skupine imale istu ukupnu razinu aktivnosti i unosa kalorija. Moguće objašnjenje: Kruške se bogate vlaknima, za koja su mnoge studije pokazale da pomažu u mršavljenju. Pektin u jabukama je prehrambeno vlakno topivo u vodi koje ima sposobnost vezanja vode u probavnom sustavu i na taj način pridonosi osjećaju punoće i sitosti.
   
Bademi i orasi 

Bilo da si na poslu ili kod kuće gledaš televiziju, često imaš želju za grickanjem neke slane ili slatke hrane. Postoji zdravo rješenje. Napuni zdjelu bademima i orasima te uživaj u grickanju. Studija objavljena u International Journal of Obesity je  pokazala kako su ljudi koji su svakodnevno jeli bademe smanjili svoju tjelesnu težinu za 18 posto u 6 mjeseci. Istraživači kažu da je koktel od mononezasićenih masti, proteina i vlakana koje bademi sadrže zaslužan za duži osjećaj sitosti. Samo nemoj pojesti više od jedne do dvije šake badema ili oraha dnevno.
   
Ljuta hrana 

U svakodnevno pripremanje mesa, umaka ili drugih obroka možeš dodati malo papra, ljute papričice ili čilija. Naime, istraživanje predstavljeno na 59. sastanku biofizičkog društva pokazalo je da kapsaicin (molekula iz crvene paprike koja je čini ljutom) sprječava nakupljanje masnoća i samo debljanje. Ovo istraživanje je provedeno na miševima, a prethodna istraživanja na ljudima koji uzimaju dodatak kapsaicina je dalo slične rezultate. Čini se kako taj spoj povećava sposobnost tijela da sagori masno tkivo i pretvoriti ga u energiju.
   
Jaja

Unatoč svim tvrdnjama koje govore o štetnosti žumanjka, jaje je ipak najbolji izbor za doručak. Studija objavljena u časopisu Journal of American College of Nutrition pokazuje da konzumiranje jaja za doručak stvara duži osjećaj sitosti i sprječava prejedanje u ostatka dana. Protein pomaže da duže ostaneš sitom, a jedan od razloga je i taj što kroz želudac prolazi puno sporije od ugljikohidrata. Najnovije vijesti

Komentiraj članak

Facebook komentari