Osvojila brojne medalje

VIŠESTRUKA PRVAKINJA HRVATSKE Intervju s Ivom Oberan

Iva Oberan je juniorka Judo kluba Župa dubrovačka. U svom dugogodišnjem radu osvojila je brojne medalje i to preko 20 njih s natjecanja u Hrvatskoj. Višestruka je prvakinja Hrvatske, vlasnica je medalja s europskih kupova svih uzrasta. Osvojila je drugo mjesto na ekipnom svjetskom prvenstvu za kadete i tri medalje na ekipnim juniorskim prvenstvima.

S koliko godina ste se počeli baviti judom i što vas je potaknulo za upravo taj sport?

Počela sam se bavit judom kad sam imala pet godina, zahvaljujući mom tati koji je trener juda. Jako volim putovati, što u judu sigurno ne nedostaje. Upravo sam se vratila s dvotjednih priprema u Japanu, a u listopadu sam sudjelovala na juniorskom svjetskom prvenstvu na Bahamima.

 

Koja postignuća ste ostvarili na natjecanjima? Koji vam je najveći uspjeh i kako ste se osjećali u trenutku te pobjede?

Imam dvadesetak državnih medalja, višestruka sam prvakinja Hrvatske. Osvojila sam medalje na europskih kupova u svim uzrastima. Drugo mjesto na ekipnom svjetskom prvenstvu za kadete I  tri medalje na ekipnim juniorskim prvenstvima.

Najveći uspjeh su mi uz ekipne medalje sigurno i zlatne medalje na europskim kupovima. Tad sam se osjećala presretno i preponosno.

 

Kako ste se pripremali za ta natjecanja?

Treniram svaki dan, često dva puta dnevno te se tako I pripremam a uz brojne treninge potrebna su i velika odricanja.

 

Nedavno ste bili na pripremama u Mittersillu. Koja su vam iskustva s tih priprema?

U Mittersill idem već tri godine zaredom. To su po meni najbolje pripreme za početak nove natjecateljske sezone, jer okupljaju najbolje judaše I judašice iz cijelog svijeta.

 

Koje vam je natjecanje ostalo u najljepšem sjećanju?

Najdraža su mi ekipna natjecanja I taj ekipni duh koji se ne može objasnit. Svakako su mi Bahami ostali u najljepšem sjećanju.

 

S obzirom na to da studirate, kako usklađujete studentske obaveze s treniranjem?

Treniram dva puta dnevno, redovna sam na predavanjima, učim i putujem. Ponekad je stvarno teško sve obaveze ispuniti na najbolji mogući način, međutim kad se dobro organiziram, sve se može. Sretna sam što mi profesori izlaze u susret, jer nekad ne mogu prisustvovati kolokviju i ispitu zbog priprema ili natjecanja.

 

Koje su vam planovi za budućnost?

Planovi su mi završiti fakultet, te se nastaviti baviti judom profesionalno. Želim postizati što bolje rezultate u sportu i  puno putovati.

 

Pripremate li se za novo natjecanje?

 

Naravno, natjecateljska sezona počinje u drugom mjesecu,  tako da sad traju pripreme. Prvo počinjemo s državnim prvenstvom za seniore, a onda slijede europski turniri I natjecanja.


Zrinka Marinović

Komentiraj članak

Komentari